Teravih Namazı Nasıl Kılınır? Teravih Namazı Saat Kaçta?

Esra Belge
İçerik Editörü
Teravih Namazı Nasıl Kılınır? Teravih Namazı Saat Kaçta?
#teravih namazı nasıl kılınır
#teravih namazı kaç rekat
#teravih namazı saat kaçta

Teravih namazı nasıl kılınır sorusu cemaatle ve evde kılınmaya göre değişiklik gösterir. Çünkü cemaat ile kılınan teravih namazlarında hocaya bağlı hareket edilir. Çoğu camide 4 rekatlara bölünerek kıldırılan teravih namazı bazı yerlerde 2 rekat üzerinden hesap edilir. Bu yüzden teravih namazı nasıl kılınır konusu değişiklik gösterebilir.

Teravih Namazı Kaç Rekat?

Teravih Namazı Kaç Rekat

Cemaat ile ya da evde kılınan teravih namazı toplamda 20 rekat etmektedir. Hz. Ali döneminden itibaren 20 rekat kılınan namaz, sonrasında itiraz edilmeden bu şekilde uygulanmaya devam etmiştir. Türkiye başta olmak üzere çoğu İslam ülkesinde de durum bu şekildedir.

Teravih Namazı Yatsıyla Birlikte Kaç Rekat?

Teravih zamanı geldiğinde yatsı ezanı da okunacağı için çoğu zaman önce yatsı namazı kılınır daha sonra asıl kısma geçilir. Cami hocası yatsının farz kısımlarını kıldırır fakat kişi hoca başlamadan önce sünnetini de kılmakta serbesttir. Yatsı namazı toplamda 10 rekattır. 4 rekat sünnet, 4 rekat farz ve 2 rekat son sünnet şeklinde kılınır.

Camilerde ise 4 rekat yatsının farzı ve 2 rekat yatsının son sünneti kılınır. Sonrasında 20 rekat teravih kılındıktan sonra 3 rekat vitir namazıyla birlikte ibadet tamamlanır. Yani camiye giden bir kişi 29 rekatlık namaz kılmış olur.

Cemaatle Teravih Namazı Nasıl Kılınır?

Cemaatle Teravih Namazı Nasıl Kılınır

Camide imam ile birlikte namaz kılarken öncelikle namaza başlamadan önce ‘Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya uydum imama’ denilir. İlk rekatta şu aşamalar uygulanır:

  • Erkeklerde eller kulak hizasına kaldırılır ve Allahuekber denilerek namaza geçilir.
  • Kişi içinden Subhaneke duasını okur.
  • Euzu besmele çektikten sonra Fatiha suresini okumaya başlar.
  • Zammı sure olarak adlandırılan dualardan ya da ayetlerden birisi okunur.
  • Allahuekber denildikten sonra eller diz kapaklarına konur ve rukuya geçilir. Üç defa ‘Sübhane Rabbiye’l Azim’ denilip ‘Semiallahu Limen Hamideh’ denilerek doğrulunur.
  • Rabbena Lekel Hamd denildikten sonra tekrar Allahuekber denilip secdeye gidilir. Kafa secdeye kapatılır ve üç kere ‘Sübhane Rabbiyel Ala’ denilip oturulur, tekrar üç kere aynı şey tekrarlanır ve Allahuekber denilerek ayağı kalkılır.

Bu aşamadan itibaren hiç bozmadan, hareket etmeden ikinci rekata geçilir. Teravih namazı nasıl kılınır aşamasında ikinci rekat benzerdir. Sadece secdeye gidilip iki kere ‘Sübhane Rabbiyel Ala’ denildikten sonra oturulur. Burada Ettehiyyatü, Salli Barik ve Rabbena duaları okunur. Esselamü Aleyküm ve Rahmetullah denilerek önce sağa sonra sola selam verilir. Üçüncü rekata geçilir.

Yalnız burada teravih namazı nasıl kılınır aşamasında dikkat edilmesi gereken bir husus bulunur. İmam, 4-4-4-4-4 şeklinde 20 rekatlık namaz kıldıracaksa ikinci rekatta oturulurken sadece Ettehiyatü, Salli ve Barik duaları okunur Rabbena duası okunmadan ve selam verilmeden 3.ve4. rekat için ayağa kalkılır.

Üçüncü ve dördüncü rekatta anlatıldığı şekilde kılınır. Dört rekatlık kılınıyorsa eğer sadece son rekatta oturulduğu esnada Rabbena duası da eklenir, selam verilir.

Teravih Namazı Evde Kılınır mı?

Teravih Namazı Evde Kılınır mı

Nafile namazlardan birisi olduğu için kılınması farz olmayan bir namaz şeklidir. Genellikle teravih namazı cemaat ile kılındığında daha faziletlidir. Ancak durum el vermiyorsa ya da evde cemaat oluşturulabiliyorsa evde kılınmasında herhangi bir sorun bulunmamaktadır.

Teravih Namazı Saat Kaçta?

Teravih Namazı Saat Kaçta

Şehre göre teravih namazı saati değişiklik göstermektedir. Fakat yaklaşık olarak iftar yani akşam ezanı ile arasında 1.5 saat olduğunu söylemek gerekir. Yatsı ezanı okunduktan sonra cemaat ile hem yatsı hem de teravih namazı kılınır.

İçerik için#tepkiver

Toplamda 0 tepki verildi.

Default Avatar