Esra Belge
İçerik Editörü
Kentsel Dönüşüm Kredisi Nedir, Nasıl Alınır?
#kentsel dönüşüm kredisi
#kentsel dönüşüm için kredi
#yarısı bizden kampanyası

Kentsel dönüşüm kredisi son yollarda en popüler hale gelen bankacılık işlemlerinden birisidir. Deprem riskine karşı yaygınlaşan kentsel dönüşüm uygulamalarında kolaylık elde etmek için kişiler bu krediye başvurmaktadır. Ancak ilk defa kentsel dönüşüm kredisinden faydalanmak isteyen bireylerin merak ettiği bazı sorular bulunmaktadır.

İşte, kentsel dönüşüm kredisi nedir başta olmak üzere bu kredi hakkında merak edilen diğer soruların cevapları!

Kentsel Dönüşüm Kredisi Nedir?

Kentsel Dönüşüm Kredisi Nedir

Deprem riskine karşı yaşadığı konutu ya da iş yerinin tekrar inşa etmek isteyenler için devlet tarafından sağlanan bir kredi türüdür. Söz konusu kentsel dönüşüm kredisi, riskli yapı olduğu tespit edilen bölgeler için verilmektedir. Yeniden inşa yapmak isteyen bireylere 6306 Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu kapsamında yardım yapılmaktadır. Bu kanunun 67. Maddesi gereğince konut ya da iş yerlerinin yeniden inşa edilmesinde verilen bir kredidir.

Her ne kadar söz konusu kredi devlet tarafından desteklenerek sunulsa da bireylerin var olan konut ya da iş yerinin ‘riskli yapı’ olduğunu kanıtlaması gerekir. Gerçekten risk altında olup yenilenmesi gereken alanların daha sonra bankalara kanıtlı belgelerle başvurması gerekir. Başvurusu değerlendirilip onay verilen kişiler için kentsel dönüşüm kredisi avantajı sağlanarak kolaylık sağlanacaktır.

Deprem Bölgesi Güçlendirme Kredisi ile Kentsel Dönüşüm Kredisi Aynı mı?

Hayır, aynı değildir. Deprem bölgesi güçlendirme kredisi adından da anlaşılacağı üzere risk altında bulunan ancak yıkılmadan güçlendirme imkânı bulunan yerler için verilmektedir. Kentsel dönüşüm kredisi ise yapının tamamen yıkılıp yeniden inşa edilmesi gerektiği durumlar için geçerlidir.

Ayrıca her iki kredinin maksimum sağlayacağı maddi destek ve faiz oranları değişiklik göstermektedir. Bu kredi türleri yapıların teknik anlamda incelendiği ve kanıtlandığı durumlarda sağlanmakta olup ihtiyaca göre değişiklik gösteren bir yapıya sahiptir.

Kentsel Dönüşüm Kredisi Nasıl Alınır?

Kentsel Dönüşüm Kredisi Nasıl Alınır

Gerçek ya da tüzel kişilerin, hak sahiplerinin devlet bankalarına giderek kentsel dönüşüm kredisi başvurusu yapması gerekir. Başvuru yapmadan önce bilinmesi gereken şey ise konut ya da işyerlerinin resmi bir kurum tarafından profesyonel şekilde incelenmesi gerektiğidir. Profesyonel anlamda incelenip gerçekten risk altında olduğu ve yıkılması gerektiğine dair belge alındıktan sonra bankalara gitmek gerekir.

Ayrıca apartman ya da çok sahibi bulunan alanlarda tek kişinin gidip kredi başvuru yapması mümkün olmayabilir. Hak sahibi olan tüm bireylerin ilgili bankaya giderek kentsel dönüşüm kredisi başvurusu yapması şarttır. Ancak bu şekilde bireylerin başvuruları kabul görecek olup ilk etapta incelenmeye alınacaktır.

Herkes Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kredi Hizmetinden Yararlanabilir mi?

Var olan kentsel dönüşüm kredisi avantajlarından yararlanmak isteyenlerin belirli özelliklere sahip olması gerekir. Öncelikle 6306 Kanunu kapsamında bu krediyi almak isteyen kişilerin; konut ya da iş yeri üzerinde ‘hak sahibi’ olması gerekecektir. Riskli yapı üzerinde herhangi bir oranda sahibi olan gerçek ya da tüzel kişiler krediye başvurabilir.

Diğer taraftan herhangi bir bölgedeki herhangi bir yapı için kentsel dönüşüm kredisi almak mümkün değildir. Çünkü kimi yapılar yıkılmaya gerek kalmaksızın güçlendirilerek kullanılabilecek durumdadır. Aynı şekilde kimi tehlikeli yapılar ise devlet tarafından ‘deprem ve risk bölgesinde’ bulunmadığından onay da çıkmayabilir.

Hangi Durumlarda Deprem Bölgesi Konut Kredisi Alınabilir?

Hangi Durumlarda Deprem Bölgesi Konut Kredisi Alınabilir

Her bankanın kentsel dönüşüm kredisi şartları bulunmaktadır. Şarta uyum sağlayan kişilerin ancak krediye başvurması ve sonrasında bir engel yoksa krediyi alması mümkün kılınacaktır. Genel itibarıyla kentsel dönüşüm için kredi almanın şartları şunlardır:

  • Konut ya da iş yerinin ‘riskli deprem alanında’ yer alması ya da bu alanda yer almıyorsa bile ‘riskli yapı’ olarak kanıtlanması gerekir.
  • Konutta yer alan tüm bireylerin onayının olması ve anlaşma ile tahliye edilmesi şarttır.
  • Bankaların faiz desteğinden yararlanabilmek için tahliye tarihinden en geç 1 yıl içinde kredi başvurusu yapılması gerekir.

Şartları karşılayan kişi ya da kişiler için belirli miktarlarda kentsel geri dönüşüm kredisi ya da yeniden güçlendirme kredisi verilmektedir. Her alanda bu kredinin verilmemesi hangi alanlarda, hangi durumlarda kredi verildiğini de merak konusu yapmaktadır. Devlet destekli faiz ve kredi desteği şu durumlarda sağlanmaktadır:

1 – Apartmanlar için Kentsel Dönüşüm Kredisi

Apartmanlar için Kentsel Dönüşüm Kredisi

Apartman gibi çok katlı binalarda, yaşam konut alanlarında ya da tek katlı müstakil evler için krediler sağlanmaktadır. Devlet destekli faiz getirisi sayesinde bu alanlarda eğer risk tespit edildiyse yeniden inşa yapılacaktır. İnşa sırasında maddi destek sağlanması amacıyla uygun şartlar mevcutsa krediler verilmektedir.

2 – İş Yerleri için Kentsel Dönüşüm Kredileri

İş Yerleri için Kentsel Dönüşüm Kredileri

Devlet tarafından sadece kentsel dönüşüm konut gibi yaşam alanlarını kapsamamaktadır. Aynı zamanda iş yerleri için de bu kredi desteği sunulmaktadır. Diğer yerlerde olduğu gibi iş yerlerinin de profesyonel açıdan riskli olduğunun tespit edilmesi ve onaylanması gerekmektedir.

Bonus: Köyde Kentsel Dönüşüm Kredisi Alınabilir mi?

Deprem risk bölgeleri sadece şehir ve ilçeler, merkezler ile sınırlı değildir. Köylerde de kentsel dönüşüm desteği alma olanağı bulunmaktadır. Eğer bu tarz yerleşim yerlerinde riskli bir yapınız bulunuyorsa ve kentsel dönüşüme dahil etmek isterseniz krediye başvurabilirsiniz.

Kentsel Dönüşüm Kredisi Faiz Oranı Ne Kadar?

Kentsel Dönüşüm Kredisi Faiz Oranı Ne Kadar

Yıl içerisinde alınan kararlarla birlikte kentsel dönüşüm kredisi faiz oranı değişebilmektedir. Ancak güncel olarak iş yerlerinde %3, konut için %4 oranında faiz uygulanmaktadır. Enerji verimliliğinin yüksek olduğu tespit edilen binalarda ise durum değişmektedir. Enerji sınıfı B olan konutlarda %4,5 A olanlarda ise %5 faiz uygulanır. İş yeri enerji sınıfı A ise %4, B ise %3,5 oranında faiz desteği sunulur.

Faizsiz Kentsel Dönüşüm Kredisi Var mı?

Hayır yoktur. Faiz oranına bağlı olarak kentsel dönüşüm yardımları sunulmaktadır. Faizsiz konut kredisi olmadığı gibi kentsel geri dönüşüm için kredi de yer almamaktadır. Konut türüne, enerji verimlilik sınıfına bağlı olarak faiz oranları belirlenmektedir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Kentsel Dönüşüm için Yarısı Bizden Kampanyası

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Kentsel Dönüşüm için Yarısı Bizden Kampanyası

Gerçek ya da tüzel kişilerin kentsel dönüşüm için kredi almak isteyip alamadığı durumlarda devlet tarafından farklı destek türleri sunulmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘Yarısı Bizden Kampanyası’ buna örnek gösterilebilmektedir. Yarısı Bizden kampanyası dahilinde şartları yerine getiren bireyler yeniden inşa sırasında maddi yönden avantaj elde edebilmektedir.

Söz konusu kampanya hakkında bilgi almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

İçerik için#tepkiver

Toplam 0 tepki

Default Avatar