Dijital pazarlama nedir sorusu, freelance işlerin arttığı günümüz medyasında oldukça merak edilir. İşte dijital alandaki pazarlama yöntemleri!
Pazarlama, satış için gerekli olan bir terim ve uygulamadır. Dijital alanda artışa geçen iş sektörleri için ise dijital pazarlama terimi ortaya çıkmıştır. Dijital pazarlama kavramı, son zamanlarda ismi daha sık duyulsa da aslında hayatımıza 1970’li yıllarda dahil olmuştur. İçeriğin sosyal medya, web sitesi, e-posta, sms ve diğer kanallar üzerinde pazarlanması ile gerçekleşir.
Bu kavramın önemi, içeriği ve ürünleri hedef kitleyi analize ederek doğru kanallar ve stratejiler aracılığı ile hedef kitleye aktarımını sağlaması adına mühimdir. Dijital kanallar üzerinden gerçekleştirilecek olan bu uygulamalar aslında hedef kitlenin aktif bir şekilde kullandığı internet ortamında yer alan konumlardır.
Kreatif oluşturulması ve planlı bir şekilde ilerleme kaydetmek için bazı pazarlama teknikleri uygulanmalıdır. Pazarlama alanı, büyük şirketler için de vazgeçilmez bir metot ve uygulamadır. Dijital pazarlama ne iş yapar sorusu için; “Marka adına hedef kitle analizini yaparak markayı tutundurma ve satış başarısı yakalama adına iletişim güçlendirme çabalarıdır.” şeklinde cevap verebiliriz. Pazarlama yapabilmek adına kullanımı sağlanacak dijital kanallar ile çeşitler şu şekildedir:
İçerik Pazarlama
SEO veya SEM
SMS ve MMS
Video Pazarlama
Sosyal Medya Pazarlama
E-posta Aracılığıyla Pazarlama
Reklamcılık
Satış Odaklı Pazarlama
Görüntülü Reklamcılık
Web Site Pazarlama ve Tasarım
Sosyal Medya ve Dijital Pazarlama Nedir?
Sosyal medya platformları birçok insanın kullandığı ve günde çoğu vaktini de harcadığı bir alandır. Bu alan içerisinde yer alan kullanıcılar arasında eğer markanızın mevcut ve potansiyel kitlesi de yer alıyorsa mutlaka platformlarda yer almalısınız. Amaç hedef kitleniz ile en iyi dijital iletişimi kurabilmek ve geri dönüşleri pozitif bir şekilde sağlayabilmektir.
Sosyal medya da tüm bu saydığımız avantajların içerisinde en önemli yerde konumlanır. Dijital pazarlama dendiğinde bir dalı olarak da mutlaka sosyal medya hesapları üzerinden destek sağlanması gerektiği unutulmamalıdır. YouTube, Instagram, Twitter, TikTok ve benzeri platformlarda marka kimliğine göre hesaplar aktif bir şekilde kampanya çalışmalarını yürütmelidir. Bu kısımda reklam sınıflandırmasını ev düzenini de iyi bir şekilde korumak mühim olan bir durumdur.
Dijital Pazarlama Nasıl Yapılır? Nasıl Başlanmalıdır?
Dijital Pazarlama hedef kitleye dijital alandan ulaşım sağlamak yolu ile etkin pazarlama stratejileri uygulamaktır. Dijital alanda pazarlama yapmak adına aşağıda sıraladığımız unsurlar uygulanmalıdır.
Online reklamlar
Sosyal medya platform yönetimi
Web site ile blog sayfaları
Arama motoru sıralamaları ile arama motoru optimizasyonu
Satış ortaklığı
Tüm kanallar üzerinde hedef kitleye ulaşım sağlamak gerekir. Dijital pazarlama işletme ve firmalara; kârlarını arttırmalarını, hedef kitlelerine geniş bir şekilde ulaşım sağlanmasını, gelecekte müşteri ilişkilerini daha iyi dizayn etmelerini sağlar.
1- Pazarlama için Hedef Planlaması Yapın!
Pazarlama stratejileri oluşturmak için öncelikle hedef ve plan dahilinde ilerlemek gerekir. Dijital pazarlama alanında kampanya oluşturmak adına adım atmadan önce bir hedef belirlemelisiniz. Bu hedefe ulaşmak için yapılması gereken teknikleri kıyaslamalısınız. Kendinize markanız doğrultusunda bazı sorular yöneltmelisiniz.
Yapacağınız pazarlama kampanyanızın sonucunda markanız için satış kârı mı elde etmek istiyorsunuz? Yoksa müşteride uzun vadeli bağlılık ve sadakat kazanmak mı? Bir diğer amaç elbette yeni bir pazara girmek ve belirli dönemde talep edilen satış ve tutundurma rakamına ulaşmak olabilir.
Belirlediğiniz hedefe yönelik bu aşamada bir bütçe ayırmanız ve strateji belirlemeniz gerekir. Genel hatlarıyla amaç ve yeterlilik analizleri yaparak bu aşamayı ele almalısınız.
2- Potansiyel ve Mevcut Hedef Kitlenizi Belirleyin!
Dijital pazarlama nedir ve nasıl yapılır sorusuna cevap verirken ikinci aşamada hedef kitle analizi karşımıza çıkar. Dijital pazarlama yapacak olan marka veya firmanın hitap ettiği kitle kimdir? Bu sorunun cevabı verildiğinde mevcut hedef kitle tespit edilir.
Hedef kitlenin demografik bilgilerini elde etmek ve gelir durumlarını da analiz etmek bu aşamada en önemli kısımdır. Hedef kitlenizi iyi tanımak ve en güvenilir, doğru şekilde bilgileri elde etmek sizi bir adım öne taşır. Çünkü tanıdığınız bir kitleye hitap etmek ve reklam çabalarını tutundurmak daha kolaydır.
3- Doğru Kanallardan Uygun Teknikleri Benimseyin
Dijital pazarlama alanında en doğru kanalı tercih etmek son derece önem taşır. Artık kimlere ulaşım sağlanması gerektiğini ve belirli bir hedef miktarını kararlaştırdınız. Kime pazarlama yapılacağı bilindiğinde o kitleye nereden ulaşılabileceği daha kolay tespit edilir.
Hedef kitlenizin kullanmış olduğu dijital mecralar nereleridir bu soruyu da detaylı araştırmalısınız. Bu kısımda tüm bütçenizi yalnızca blog yayımlamaya değil dijital pazarlama dendiğinde yapılası gereken tüm kollara eşit bir şekilde önem vermelisiniz.
4- Her Kanal için Ayrı ve Uygun Mesaj Geliştirin!
Belirlemiş olduğunuz kanallar için doğru ve uygun stratejiler belirleyin. Ulaşım sağladığınız tüm verileri analiz etmeli ve hedef kitlenizi çok iyi tanımanız gerekir. Örneğin hedef kitleniz daha çok Instagram kullanımını tercih ediyorsa bu alandaki stratejilerinizi ve planlarınızı daha iyi biçimlendirin. Elbette ki bu örnek yeterli değildir ve daha kapsamlı bir ilerleme ile planlama gereklidir. Tutarlı fakat gündemi takip eden atılımlar yapmanız bilinirliği arttırır.
5- Kampanya Ölçümü Yapın!
En son aşama olarak aldığınız sonuçları ölçümleyin. Bu şekilde belirlenen stratejilerin ne tür başarılar getirdiği ve ne gibi eksiklikleri ortaya çıkardığını gözlemlersiniz. Eksiklikleri göz önünde bulundurarak iyileştirmelere geçebilirsiniz.
Dijital Pazarlama Maaşları
Dijital pazarlama nedir ve dijital pazarlama uzmanı maaşları nedir sorusu da bu işe ilgi duyan kişilerin merakla araştırdığı bir konudur. Genellikle serbest (freelance) çalışan dijital pazarlama uzmanlarının 2025 yılında ortalama kazançları 22.500 TL ile 44.200 TL arasındadır. Elbette ki bu rakamlar yapılan iş miktarına, uzmanın deneyimine ve bulunulan konuma göre farklılık göstermektedir.