Temel enerji maliyetlerinizi düşürmek ve pratik bir kaynak elde etmek için evde güneş paneli yapımı, basit çözümlerden biridir. Temel elektronik bilgisiyle kolaylıkla üstesinden gelebileceğiniz bu süreç, belirli malzemeler ve adımlar sonucunda başarıya ulaşabilir.
Elde ettiğiniz güneş paneli sayesinde güneş ışığını kullanarak evinizde ücretsiz bir enerji kaynağına sahip olabilirsiniz. Üstelik tarafınızca yapılmış olması sayesinde olası arıza ve bakım süreçlerinde de tüm detaylara hâkim bir şekilde işlemleri gerçekleştirmeniz mümkündür. Öncelikle anlık tüketimi destekleyecek ve daha sonrasında da depolama birimlerinin olduğu bir sistem kurmanız, evde güneş paneli yapımı konusunda sizi bir adım daha öteye taşıyacaktır.
Evde Güneş Paneli Nasıl Yapılır? (Adım Adım)
Alternatif bir enerji kaynağına sahip olmak ve temel elektrik ihtiyaçlarını karşılamak adına “evde güneş paneli nasıl yapılır?” sorusu, birçok teknik detayı beraberinde getirecektir. Öncelikle malzeme seçiminden başlayan bu süreç, daha sonrasında hücrelerin lehimlenmesi ve net bir panel elde edilmesi gibi adımlarla devam edecektir. Son olarak alınan çıktının monte edilmesi ya da kullanılabilir hale gelmesiyle sonuçlanacaktır.
Evde güneş paneli yapımının adım adım aşamaları şu şekildedir:
Gerekli Malzemelerin Temini – Adım 1: Evde güneş paneli üretimi sırasında; inverter, solar hücreler, çerçeve malzemesi, bağlantı telleri, koruyucu cam, şarj kontrol cihazı ve batarya gibi malzemeleri temin etmeniz gerekir.
Çerçevenin Hazırlanması – Adım 2: Hücrelerin hassas olması ve korunması amacıyla dış etkenlere dayanıklı olabilecek bir çerçeve üretilmesi önemlidir. Alüminyum malzeme ise çerçeve için ideal bir seçim olacaktır. Çerçevelerin boyutları ise hücre boyutlarıyla doğru orantılı olmalıdır.
Solar Hücrelerin Lehimlenmesi ve Bağlantıları – Adım 3: Bakır teller vasıtasıyla hücrelerin birbirleriyle bağlantısını sağlamanız gerekir. Hücreleri birbirleriyle seri veya paralel olarak bağlayabilirsiniz. Enerji ihtiyacınıza göre; voltajın artması için seri, akımın artması için paralel bağlantı yapmanız önerilir. Lehimleme yöntemiyle hücrelerin uçlarını birbirlerine bağlayabilirsiniz. Lehim noktalarının sağlam ve güvenli olmaları son derece önemlidir.
Hücrelerin Çerçeveye Yerleştirilmesi – Adım 4: Lehimlenen solar hücrelerin dikkatli bir şekilde çerçeveye monte edilmesi gerekir. Bu aşamada hücrelerin kırılmaması ve enerji üretiminin aksamaması adına hassasiyet oldukça önemlidir. Hücreleri yerleştirmenizin ardından üzerine koruyucu camı yerleştirebilirsiniz.
İnverter ve Şarj Kontrol Cihazının Bağlanması – Adım 5: Güneş hücreleri DC (doğru akım) üretilir ve üretilen enerjinin kullanılması adına mutlaka AC (alternatif akım) dönüşümü gerekir. Bu nedenle sisteme inverter ile şarj kontrol cihazının bağlanması gerekir.
Batarya Sisteminin Entegrasyonu – Adım 6: Güneş panelleri ile üretilen enerjinin depolanması adına bataryaları sisteme entegre etmelisiniz. Böylelikle güneşlenmenin olmadığı günlerde depolanan enerjiyi rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Test ve Montaj İşlemleri – Adım 7: Sistem verimliliğini kontrol etmek adına voltaj ve akım değerlerini ölçümlemelisiniz. Eğer düzgün çalışma durumu söz konusu ise güneş ışınlarının gün içinde yoğun bir şekilde temas ettiği alana panelleri yerleştirebilirsiniz.
Yukarıdaki adımlar sayesinde evinizde temel bir güneş enerjisi sistemi elde edebilirsiniz. Adımları tamamlayabilmek adına belirli düzeyde elektronik bilginizin olması son derece önemlidir. Ayrıca tüm işlemleri gerçekleştirebilmek adına çeşitli aletlere sahip olmanız gerekir.
Gerekli Malzemeler Nelerdir?
Evde güneş paneli yapımı için sadece solar hücrelerin ve tellerin bir araya getirilmesi, cam montajıyla birlikte çerçevelerin bir araya gelmesi yeterli değildir. Tüm bu işlemleri gerçekleştirebilmeniz adına yeterli ekipmanlarınızın olması gerekir. Aynı zamanda kaliteli bir güneş paneli yapabilmek için birçok malzemeye sahip olmak da önemlidir.
Temel olarak güneş paneli yaparken sahip olmanız gereken ekipmanlar aşağıdakiler gibidir:
Lehim makinesi ve teli
Voltaj ve akım ölçümü için multimetre
Kablo kesici ve pense
Tornavida takımı
Silikon tabancası
Korucu eldiven ve gözlük
Yukarıdaki malzemeler, yapacağınız güneş panelinde test ve montaj aşamalarını başarıyla yönetmeniz için önem taşır.
Aynı zamanda evde üretilecek güneş paneli için gerekli malzemelerin tam listesi ise aşağıdaki gibi olacaktır:
Monokristal ya da polikristal solar hücre
Bağlantı telleri ve lehim teli
İnverter
Şarj kontrol cihazı
Batarya
Ahşap veya alüminyum çerçeve malzemesi
Koruyucu cam veya plexiglass
By-pass diyotları
Silikon ve yalıtım malzemesi
Tüm bu ekipman ve malzemelere sahip olmanızın ardından evde güneş paneli için hazır olduğunuz söylenebilir. Üretilen güneş paneli ile inverter, şarj kontrol cihazı, batarya ve diğer bileşenlerin bağlantıları adına kurulum kılavuzları olan ürünleri tercih etmeniz son derece önemlidir.
Evde Güneş Paneli Yapmak için Hangi Teknik Yeterliliklere Sahip Olmak Gerekir?
Evde güneş paneli yapmak her ne kadar kolay veya basit bir işlem olarak görünse de bazı teknik yeterliliklere sahip olunması gerekliliği, bu sürecin en gerçekçi yanıdır. Elektrik bağlantıları, güneş paneli bileşenlerinin montajı ve üretilen panelin yerleşimi gibi birçok işlem bazı yeterlilikleri gerektirir.
Temel olarak evde güneş paneli üretecek bir kişinin sahip olması gereken 4 temel teknik yeterlilik vardır. İlgili yeterlilikler ve detayları aşağıdaki gibidir:
- 1.
Elektrik ve Devre Bilgisi: Doğru akım, alternatif akım, seri veya paralel bağlantı, voltaj, akım, lehimleme ve elektronik bağlantı gibi kavramlara dair teknik bilgilere sahip olmak önemlidir. Aksi takdirde süreçlerin ilerlemesi ve güneş panelinin çalışma mantığını anlamak oldukça zor olacaktır.
- 2.
Temel Elektrik Ölçüm Bilgisi: Direnç, voltaj ve akım gibi değerleri ölçümleyerek sistemdeki sorunları tespit etmek için multimetre kullanımına hâkim olmak önemlidir. Aynı zamanda doğru kalınlıkta kablo ve uygun sigorta seçiminin yapılabiliyor olması da gerekliliklerden biridir. Böylelikle enerji kayıpları ve aşırı ısınma gibi sorunların önüne geçilebilir.
- 3.
Mekanik Montaj Bilgisi: Güneş panellerini taşıyacak olan çerçevenin hazırlanması, aynı zamanda panellerin doğru açıyla monte edilmesi gibi işlemler için temel mekanik montaj yeterliliği oldukça önemlidir. Aynı zamanda tornavida, pense, matkap vb. el aletlerinin kullanımına da hâkim olmak gerekir.
- 4.
Temel Bilişim Bilgisi: Şarj kontrol cihazı ve inverter gibi cihazların konfigürasyonları için temel bilişim bilgisine ihtiyaç vardır. Özellikle uzaktan izleme ve sistem sorunlarının tespiti adına bu yetkinlik, kritik öneme sahiptir.
Saymış olduğumuz bu 4 temel yeterlilik sayesinde evde güneş paneli yapımı konusunda hangi seviyede olduğunuzu tespit edebilirsiniz.
Evde Güneş Paneli Yaparken Alınması Gereken Güvenlik Önlemleri
Evde güneş paneli üretmek çoğu zaman sıradan veya herhangi bir tehlike arz etmeyen bir süreç olarak görülebilir. İşin içinde elektriğin ve çeşitli el aletlerinin yer alması nedeniyle bazı güvenlik önlemlerinin alınması oldukça önemlidir.
Güneş paneli yaparken elektrik devresinin kapalı olması, izole el aletlerinin kullanımı, devrede sigorta ve topraklama kullanımı son derece önemlidir. Bununla birlikte lehim işlemleri sırasında yüksek ısı nedeniyle koruyucu kıyafetler tercih edilmesi gerekir. Aynı zamanda cam montaj sırasında potansiyel tehlikeleri önlemek için göz koruması sağlayan gözlük vb. ekipmanlar tercih edilmelidir. Elektriğin olduğu her yerde yangın riski olması nedeniyle gerekli önlemler alınmalıdır. Son olarak çevresel ve montaj güvenliğine dair yeterli tedbirler alınması durumunda sürecin tümüne dair temel güvenliği sağlamanız mümkün olacaktır.
Evde Güneş Paneli Yapımı Maliyeti
Evde güneş paneli yapmak kullanılan malzemeler ve kurulacak sistem özelinde belirli maliyetleri de beraberinde getirir. Özellikle tüm malzemelerin dolar kuruna bağlı olması, fiyat konusunda birçok farklı seçeneklerin karşınıza çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle USD üzerinden maliyet hesaplaması yapmak tahmini maliyeti elde etmek adına daha gerçekçi bir yaklaşım olacaktır.
Evde güneş paneli yapımı maliyeti konusunda temel detaylar aşağıdaki gibidir:
Solar hücrelerin maliyetleri watt üzerinden hesaplanır. Monokristal hücreler 2-4 USD ve polikristal hücrelerin ise 1-2 USD arasında değişiklik göstermesi söz konusudur.
İnverterlerin kapasiteleri fiyatlarını doğrudan etkiler ve 1.000 ila 3.000 W kapasiteli cihazların maliyetleri 100-USD aralığında olabilir.
Lityum bataryaların kapasitesi de fiyatlarını etkileyen önemli unsurlardan biridir. Bu nedenle ihtiyacınıza göre 200 ila 1.000 USD arasında bir maliyet söz konusu olabilir.
Şarj kontrol cihazları ise 20-40 USD aralığındadır.
Çerçeve ise kullanılacak sistemin büyüklüğüne göre 50-150 USD arasında olabilir.
Koruyucu camları ise boyuta bağlı olarak 30-100 USD aralığında temin edebilirsiniz.
Son olarak lehim veya bağlantı tellerini ise toplamda 20-50 USD gibi fiyat aralıklarında bulabilirsiniz.
Bileşenlere dair tüm bu maliyetler göz önünde bulundurulduğu takdirde orta büyüklükte bir güneş paneli sistemi için toplam tutar 800-2.000 USD aralığında olabilir. Panelin kalitesi, montaj vb. birçok unsur ortaya çıkacak fiyata dair belirleyici unsurlar olacaktır.
Evde Yapılan Güneş Paneli Ne Kadar Elektrik Üretebilir?
Evde yapılan bir güneş panelinin ne kadar elektrik ürettiği, son derece kritik detaylardan biridir. Böylelikle nasıl bir enerji ihtiyacını karşılayacağı ve ne amaçla kullanılacağının tespiti yapılabilir. Temel bir hesaplama neticesinde ev yapımı güneş panelinin üreteceği enerjinin aylık miktarı bulunabilir. Hesaplama detayları aşağıdaki gibidir:
500 W kapasiteli bir panel sisteminin günde 5 saatlik güneşlenme süreci sonucunda 2.5 kWh enerji üretimi söz konusu olacaktır.
Bunun neticesinde aylık üretmiş olduğu enerji 75 kWh olarak hesaplanabilir.
Ortaya çıkan bu sonuç ise temel bir evin aydınlatma ve küçük cihazları çalıştırma konusundaki ihtiyaçlarını karşılaması anlamına gelir. Özellikle elektrik faturanızdaki toplam tüketim, bu konuya dair önemli bir sonuç verecektir.