Sentetik Kumaş Nedir? 10 Sentetik Kumaş Çeşidi ve Özellikleri

Esra Belge
İçerik Editörü
Sentetik Kumaş Nedir? 10 Sentetik Kumaş Çeşidi ve Özellikleri
#sentetik kumaş
#sentetik kumaş çeşitleri
#sentetik kumaş nedir

Sentetik kumaş, birçok kimyasal ürün karıştırılarak elde edilen kumaş türüdür. Günlük yaşamın birçok alanında kullanılan kumaşlar üretim şekli, ip kalitesi ve türüne göre şekillenmektedir. Örneğin; kıyafetlerde, mobilyalarda ve amaca bağlı olarak gündelik yaşamda farklı noktalarda kullanılmaktadır. İşte, bu kumaş türü hakkında merak edilen bazı başlıklar ve detayları.

Sentetik Kumaş Özellikleri Nelerdir?

Sentetik Kumaş Özellikleri Nelerdir

Bahsedilen sentetik kumaş için en önemli özelliği dayanıklılık, parlak ve kolay şekil alabilmesi denebilir. Diğer taraftan hafif ve kullanım açısından rahat olması da dikkat çekmektedir. Renklerinin çabuk solmaması ve canlı renklere sahip olmasından dolayı bu kumaş çok tercih edilmektedir. Aynı zamanda bahsedilen bu sebeplerden dolayı birçok sektörde sık sık temin edilerek, işlenmektedir.

Diğer taraftan bahsedilen bu konuya örnek vermek gerekebilir. Örneğin; hafif, dayanıklı ve buruşmayan özelliklerinden dolayı perde ve giyim sektöründe tercih ediliyor. Su geçirmeyen özelliğinden dolayı ise çanta ve yağmurlukların vazgeçilmezidir. Hatta mont ürünlerinde esnek ve hafif olmasından dolayı spor giyiminde kullanılmaktadır. Son olarak kıyafet astarı, şapka ve ayakkabı yapımında da çok sayıda kendine yer bulmaktadır.

Sektörde Bilinen Sentetik Kumaş Hangileridir?

Sektörde günlük yaşantı sırasında kullanılması adına pek çok sentetik k bulunmaktadır. Ürün etiketleri incelendiğinde genellikle polyester, naylon spandex ve akrilik kumaş kullanılır. Bahsedilen bu kumaşlar kolay ve hafif olmalarından dolayı bilinirler. Diğer taraftan; asetat, vinil, lateks ve vizkoz gibi kumaşlar da sentetik kumaş grubunda yer alır.

Günlük yaşantımızda kıyafetlerimizin arasında pek çok sentetik kumaş bulunmaktadır. Ürün etiketlerini incelediğimizde (incelediğimizde dersek ‘Biz’ dili olur, hatalıdır. İncelendiğinde denebilir) genellikle polyester , naylon spandex ve akrilik kumaş kullanımı daha fazladır . Bu kumaşlar dayanıklılığı , (üstte ve bu kısımda yine virgülden önce boşluk bırakılmış. Hatalıdır, virgülden sonra boşluk bırakılmalı sadece) kolay ve hafif olmaları ile bilinirler . Asetat, vinil, lateks ve vizkoz gibi kumaşlara sahip kıyafetlerde bahsi geçen kumaş türü grubundadırlar . (Diğer taraftan, bahsedilen gibi bağlaçlar ekledim. Burada da noktadan önceki boşluğu sildim)

En Fazla Satış Hacmine Sahip Sentetik Kumaş Çeşitleri Nelerdir?

En Fazla Satış Hacmine Sahip Sentetik Kumaş Çeşitleri Nelerdir

Sentetik kumaş çeşitleri arasında satış hacmi en çok olanlar sıralanmıştır. Özellikle belirtilmesi gerekiyor ki kumaşın türüne göre özellikleri değişiklik gösterecektir. Fakat sentetik kumaş türünün en çok tercih edilme sebebi dayanıklılığı ve sağlamlığı olmaktadır. Elbette esnek olması ve su geçirmez olmaları da göze çarpmaktadır. İşte, sentetik kumaş çeşitleri ve özellikleri:

1 – Naylon Kumaş

Bahsedilen bu kumaş güçlü ve kuvvetli bir gerilme kabiliyetine sahiptir. Özellikle su geçirmez yapısından dolayı tercih edildiği görülecektir. Sektörde neredeyse birçok alanda kullanılmaktadır. Giyim ve aksesuar üretimleri bunların başında yer almaktadır.

2 - Polyester Kumaş

Yumuşak bir yapısının yanında çok güçlü olması illede tercih edilmektedir. Yapay olarak üretilmiş bir liftir.

3 - Akrilik Kumaş

Doğada kendiliğinden bulunmayan insan eliyle üretilmiş bir tür sentetik lif çeşididir. Akrilik kumaş, kumaşa çok benzemektedir. Bazı kıyafet üretiminde kullanılmaktadır.

4 - Spandex Kumaş

Büyük şekil tutma özelliğine sahiptir. Spandex kumaşlar moda kumaşları olarak kullanılır. Bu kumaş her türlü kuru ısıya dayanıklı olması ile bilinir.

5 - Liyosel Kumaş

Liyosel Kumaş

Temel özü odun hamurudur. Geri dönüşüme kazandırılabilmesi sebebiyle kumaş üretim süreci çevre dostu olarak kabul edilir.

6 - Azlon Kumaş

Nemi emen yumuşak ve ısıtıcı olması ve ayrıca kolayca tutuşmamasında dolayı özellikle kış aylarında moda sektöründe yoğun olarak kullanılır.

7 - Asetat Kumaş

Selülozdan yapılmış pamuk veya odun hamuru, yeniden işlenerek asetat kumaş elde edilir. Kırışmaya, böceklenmeye ve küflenmeye karşı dayanıklı olması nedeniyle tercih sebebidir. Asetat, ipek kumaş gibi son derece yumuşaktır.

8 - Polipropilen Kumaş

Genellikle kış aylarında kullanılmaktadır. Kendinize bir iyilik yapmak isterseniz kış mevsiminde yüksek kaliteli hafif bir polipropilen kumaş satın alabilirsiniz. Birçok özellik içeren polipropilen kumaş, kullanıcı dostu bir kumaştır.

9 - Vinil Kumaş

Saten benzeri özellikte bir kumaştır. Çeşitli araştırmalar sonucunda lekeye dayanıklı olduğu ortaya çıkmıştır. Cilt sağlığı açısından oldukça önemlidir. Ultraviyole ışınlarından korunmak içinde kullanım alanına sahiptir.

10 - Polar Kumaş

Ütü ihtiyacı gerektirmeyen, düşük sıcaklıklarda yıkanabilen, leke ve kirlenmelere karşı dayanıklıdır. Kış aylarında en çok tercih sebebi sıcak tutması ve yumuşak bir yapıya sahip olmasıdır.

Sentetik Kumaş Kıyafetlerin Bakım ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Sentetik Kumaş Kıyafetlerin Bakım ve Temizliği Nasıl Yapılır

Sentetik kumaş ve çeşitlerinin açıklamasından sonra kıyafetlerde bakımı ve temizliği nasıl yapılır diye merak edebilirsiniz. Bakımı ve temizliği, doğal kıyafetlerden farklıdır. Doğal kumaşlara göre daha dayanıklı olsalar da doğru bakım yapılmadığında maalesef kullanım süreleri kısalabilir. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta Sentetik kıyafetlerin üzerindeki etikette yer alan talimatlara mutlaka uyulmalıdır. Talimatlarda hangi sıcaklıkta yıkanabileceği ve hangi kurutma yöntemleri kullanılabileceği hakkında bilgi verir.

Sentetik kıyafetlerinizi yıkarken fazla deterjan kullanılmamalı ve aşırı sıcaklıktan kaçınılmalıdır. Kumaşın ömrünü kısaltabilir ve zarar görmesine neden olabilir. Diğer dikkat edilmesi gereken kısımda kurutma işlemidir kurutma makinesinde yapacaksanız düşük sıcaklıkta ayarlamaya önem vermelisiniz. Yüksek sıcaklık, kumaşın zedelenmesine deforme olmasına neden olabilir. Ütülerken de yüksek sıcaklığa çok dikkat edilmelidir. Aşırı sıcaklık ve kimyasal kullanımı kumaşın ömrünü kısaltabilir yazabilirsin.

Sentetik Kumaş Kaç Derecede Yıkanır?

Sentetik kumaş türüne ve kullanım alanına göre yıkanması sırasında su sıcaklığına dikkat edilmelidir. Pek çok çamaşır makinesinin sentetik programı seçilerek eğer ön yıkama da yapılacaksa 50 – 60 dereceye kadar yıkanabilir. Tabi ki yıkanacak kumaşın rengini de göz önünde bulundurmak gerekir.

Örneğin beyazlar 60 dereceye kadar yıkanabilirken siyahlarda 40 derece yeterlidir. Fakat bazı makineler de bu programın adı sentetik değil, hassas olarak belirtilmiş olabilir. Uygun olacak şekilde program seçilip sentetik yoksa hassas programda yıkanabilir. Genellikle de 30-40 derece arasında yıkanması önerilir.

Sentetik Kumaş Nasıl Anlaşılır?

Sentetik Kumaş Nasıl Anlaşılır

Genellikle parlak ve pürüzsüz bir görünüme sahiptirler. Oldukça sağlam ve hafif olmaları ile anlaşılır. Özellikle Kırışıklık tutmadığından dolayı daha avantajlılardır. Bu özelliklerinden dolayı kolayca bakımları yapılabilir ve sentetik kumaş oldukları daha rahat anlaşılır.

Önemini korumaya devam eden bu kumaş türü kıyafetler de nasıl anlaşılır olduğunu anlamak için bir kıyafetin etiketini incelemeniz yeterli olacaktır. Bir ürün almadan etiketine veya internet üzerinden alacağınız ürünün de içerikleri kısmını inceleyerek anlayabilirsiniz.

Etikette cotton, vb. gibi pamuk kısaltmaları kullanılabilir.

Sentetik Kumaş Nasıl Boyanır?

Çeşitlerine göre değişim boyama şekilleri değişebilir fakat poliamid, polyester, pamuk lifli kumaşları baz alarak pigment boya kullanımı gerçekleştirebilirsiniz. Fakat polyester kumaşların boyanması oldukça zahmetli ve istenilen sonuçlar alınamamaktadır. Bunun en büyük sebebi kimyasal içerik bulunduğundan özellikle evde boyanması önerilmemektedir.

Bu sebeplerden dolayı saten ve ipek olan kumaşlarında boya tutmamasına sebep olmaktadır. Boya yapmak istediğiniz kumaşları seçerken pamuklu kumaşları tercih etmeniz boyanın tamamen tutmasını sağlayacaktır.

Sentetik Kumaş Avantajları Nelerdir?

Kullanım kolaylıkları rahat olan ve önemli olan birçok sahiptir. Su geçirmez, dayanıklı ve buruşma yapmayan özellikleri nedeniyle çok yönlü kullanım alanına sahip olduklarından bir kişinin evinde ve dolabında yer alır.

• Aşınma direnci yüksek

• Parlak bir görünüm

• Nem tutma özelliği

• Kırışıklık önleyici

• Hafif olması

• Kimyasallara ve sıcağa, küfe dayanıklı

• Su geçirmez.

Sentetik Kumaş Dezavantajları Hangileri?

Sentetik Kumaş Dezavantajları Hangileri

Kumaşın kimyasal içeriklerle üretilen farklı çeşitleri bulunduğundan dezavantajları konusunda farklılık gösterebilirler. Bazıları terletirken bazıları da çabuk yanıcı özelliklerine sahiptir. Özellikle kimyasal içeriklerle üretilmiş olanların çoğunun insan sağlığına olumsuz etkilerinin olduğu bilinir. Örneğin terleten kumaş türleri terlemeye bağlı olarak kötü koku oluşur ve bu durum da alerjiye, kaşıntıya sebep olabilmektedir.

Sentetik Kumaşın En Ayırt Edici Özellikleri Nelerdir?

Parlak, dayanıklı yapısı olmasıdır. Polyester, naylon gibi kumaşları ılık su ile yıkamalısınız. Narin kumaş çeşitleri yanma riskinden dolayı düşük ısıda buharsız ütülenmeli. Kolay buruşmaz. Perde, koltuk örtüsü gibi ev tekstil ürünlerinde ve giyimde birçok alanda çanta, mont, yağmurluk ürünlerinde kullanılır. Özetle çok yönlü kullanım alanına sahiptir.

Sentetik Kumaş Fiyatları Ne Kadardır?

Belirtilen kumaşın fiyatları ürünlerin kullanım alanlarına göre değişiklik göstermektedir. Net fiyatları alınacak kumaşın veya ürünün rengine, kalitesine ve kumaş türüne göre değişir.

Fiyatına etki olan unsurlar şöyledir;

Fiyatına Etkili Olan Sebepler

Açıklamalar

Kumaş Kalitesi

Kumaş türü çok önemlidir. Mont, yağmurluk giyimlerinde bahsi geçen kumaş türünden naylon kumaş türleri tercih edilmektedir.

Firma Bilinirliği

İnternet satışı, mağaza satışına göre değişik göstermektedir.

Firma Kar Amacı

Kumaş üretimindeki yeni kullanım alanları teknolojiler, sürekli gelişim halindedir. Kullanım alanına göre ve satın alınan firmaya ve yıla göre değişiklik gösterir.

Kumaşın Maliyet Durumu

Her biri benzersiz özelliklere ve kullanım alanlarına sahiptir.


Sentetik Kumaş Kaç Çeşittir?

En çok bilinen, sıklıkla tercih edilen ve kullanım alanına göre değişiklik gösteren tam 10 çeşit bahsi geçen kumaş çeşidi vardır.

Sentetik Kumaş İnternet Satışı Var mı? Kaç TL?

İnternet satışı çeşitli isimler altında mevcut olup fiyatları türlerine göre farklılık göstermektedir.

Sentetik Kumaş Kaç Derecede Yıkanır?

Çamaşır makinesinin sentetik programı seçilerek eğer ön yıkama da yapılacaksa 50 60 dereceye kadar yıkanabilir. Tabii ki yıkanacak kumaşın rengini de göz önünde bulundurmak gerekir. Örneğin beyazlar 60 dereceye kadar yıkanabilirken siyahlarda 40 derece yeterlidir.

Sentetik Kumaş Sağlıklı Mı?

Doğal bileşenli ve giyim sektöründe kullanılan kumaşların sağlığa herhangi bir zararı olmayıp kimyasal bileşenli olan kumaşların çeşitli zararları olabilmektedir

Sentetik Kumaş Terletir Mi?

Türüne göre değişiklik gösterir ancak çoğunlukla terleterek koku oluşuma sebep olur. Kolaylıkla yıkanabildiğinden bu durum sorun teşkil etmemektedir.

Sentetik Kumaş Türevlerinin En Çok Tercih Edildiği Alan Hangisidir?

Giyim ve mobilya sektöründe çoğunlukla tercih edilirken bunun yanında bazı türleri de artık inşaat sektöründe günden günden artarak kullanılmaya başlanmıştır.

İçerik için#tepkiver

Toplamda 0 tepki verildi.

Default Avatar