Büşra Kutlu
İçerik Editörü
En Verimli Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?
#ders
#ders çalışma
#program

Ders çalışma programı hazırlamak planlı ve hedefe yönelik ilerleme kaydetmek için çok önemlidir. İşte en verimli ve etkili çalışma programı hazırlama rehberi!

Ders çalışmak düzen ve tertip isteyen bir iştir. Sonucunda başarıya ulaşmak ve amaçları gerçekleştirmek son derece önemlidir. Zaman ve stres yönetimi ise her işlevin başında yer aldığı gibi ders çalışma rutininde de önemle baş göstermektedir. Ders çalışırken program oluşturmak ve düzenli bir şekilde ilerlemek hem zamandan tasarruf sağlar hem de daha kısa sürede hedeflere ulaşımı kolaylaştırır. Ders programı hazırlığına bakıldığında dikkat çeken birçok unsur ile karşılaşırız. İşe bu unsurların detayları!

Ders Çalışma Programı Neden Gerekli?

etiketnet-ders-calisma-programi

Ders çalışmak, düzen ve istikrar ile başarılı sonuçların elde edileceği bir iştir. Ders çalışırken düzenli ilerlemek ve belirlenen hedefe doğru amaçlar oluşturmak hem zamandan hem de başarıdan olumlu pay aldırır. Düzensiz ve rastgele çalışmak sonucunda başarıyı yüksek olasılıkla getirmeyecektir. İşte tam da bu nedenle programlı ilerlemek ve iyi bir ders programı hazırlamak mutlak gerektir.

Ders çalışma stilinizi en iyi verim alabileceğiniz teknikleri ve en verimli olduğunuz saatleri en iyi bilen kişi kendinizdir. Bu nedenle de en iyi programı doğru bir şekilde ilerleyerek en iyi şekilde kendiniz oluşturabilirsiniz. Ancak bu şekilde doğru bir ilerleme gerçekleşir ve gerçekten uyum sağlayarak programa ayak uydurabilirsiniz. Ders programı hazırlamak için birçok örneği ve çizelgeyi yine internet ortamında bulabilirsiniz.

Ders Çalışma Programı 10 Maddede Nasıl Hazırlanır?

Ders çalışmak için gerekli olan birtakım unsurlar vardır ve bu unsurları kendinize göre özgünleştirerek ayak uydurmanız gerekir. Üniversite sınavı için, liseye geçiş sınavı için KPSS için veya farklı bir sınav için program hazırlamak her zaman zamanınızı doğru yönetmenize yardımcı olur.

Aynı zamanda rutin çalışmalarınız için de program hazırlamak ve bunları haftalara, aylara hatta yıllara bölmeniz son derece verimli olur. Yıllık planlarda genelde daha geniş hedeflerinize ve hedefler doğrultusunda yapmanız gerekenlere yer verirken aylık programlarda daha saat belirtici şekilde plan oluşturabilirsiniz.

Günlük plan yapmak ise önceden değil güne başlarken yapacağınız işlere sıraya koymak adına yapılan bir plan çeşididir. Her plan çeşidinde de en önemli unsur öncelik sırasıdır ve önceliğinizi hangi işe vermeniz gerektiğini en iyi siz belirleyebilirsiniz.

1- Gerçeklerden Oluşan Bir Program Oluşturun!

Ders çalışma programı oluştururken dikkat etmeniz gereken ilk faktör elbette ki gerçek adımlar ile ilerleme sağlamaktır. Planlarda fazla hayalci ve fazla mübalağaya yer vermeden ilerleme sağlayın. Amacınız birine bir şeyleri ispat etmek veya içinizi rahatlatmak değil gerçekten uyum sağlayabileceğiniz bir plan oluşturmak olmalıdır.

Gerçekler ve yapabileceklerinizi her zaman belirlemeye çalışın. Program ilk başlarda sade veya belki de çok rahat da olabilir ancak size özel ve gerçek olması daha ön planda tutulmalıdır. Gerçekten gün içerisinde kaç saatinizi çalışmaya verebilirsiniz bunu belirleyerek ona göre zaman dilimlerine bölün.

2- Kendinize Özgü Program Hazırlayın!

Ders çalışma programı hazırlama aşamasında dikkat etmeniz gereken belki de en baş sırada yer alan madde; özgünlüktür. Programı standart halinden çıkararak kendi isteklerinizi göz önünde bulundurup ona göre şekillendirmeyi deneyin. Bu şekilde daha kolay gerçekleşecek zaman yönetiminizden verim alabilirsiniz.

Program hazırlığında kendinizi tanımayı ön planda tutarsanız zamanları ve yapılacakları daha iyi özgün bir boyuta taşıyabilirsiniz. Özgün olurken tavsiyelere yer vererek işinizi daha da kolaylaştırabilirsiniz.

3- Haftalık ve Aylık Program Çizelgeleri Yapın!

Çalışma programı yaparken haftalık ve aylık şeklinde çizelgeler yapmak daha gerçekçi olmaya ve daha kolay uyum sağlamaya yardım eder. Öncelikle yıllık hedeflerinizi belirleyip bu hedeflere ulaşmak için yapılması gereken ve harcanması gereken tahmini zamanları not alın.

Aylık programlar daha basit ve hızlı hazırlanabilir olmalıdır. Aylık plan ve çizelgelerde ise derslerin konularını bölmeli ve hangi ay hangi konuların çalışılması gerektiğini not alın. Bu şekilde sene sonunda herhangi bir kaygınız olmayacak ve her şey zamanında yetişecektir. Haftalık programlarda ise kesinlikle saat belirterek ilerleyin ve gerçekçi olun. Hangi saat diliminde çalışmanız gerektiğini ve molaları ne zaman yapacağınızı kararlaştırın. Haftalık programlar sonunda hangi hedeflere ulaştığını da renkli kağıtlara ve ajandalara not almak sizi daha da heveslendirebilir ve motive edebilir.

4 – Ders Önceliği Belirleyin!

Ders çalışma programı hazırlığında en önemli faktör kesinlikle ders önceliğini belirlemektir. Eğer bir sınava hazırlanıyorsanız ya da dönem içi derslerinizde başarı yakalamak istiyorsanız en ağır dersiniz ve en çok nota etki eden dersiniz nedir? Bu soru ile önceliği belirlemek daha kolay olur.

Not ortalamasına en yüksek katkıyı sağlayan derse daha fazla vakit vermeniz not ortalamanızın daha kolay yükselmesini sağlar. Bunun haricinde hangi derste zorluk çektiğiniz ve daha fazla vakte ihtiyaç duyduğunuzu da kendi gözlemlerinize göre karar verip önceliğe koymalısınız.

5-Zamanları Kendinize Göre Gerçekçi ve Mantıklı Bölün!

Ders çalışma programı hazırlama sayesinde zaman yönetim analizini de daha kolay şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Zamanı bölümlendirmek ve planlamak her zaman için her işinizde başarıyı daha hızlı getirir. Bir gün içerisinde bir derse ne kadar süre ayırabilirsiniz ve sabahları mı yoksa akşamları mı daha verimli çalışıyorsunuz?

Tüm bu soruların yanıtı zamanı bölümlendirmenize yardım eder. Kendinize göre zaman analizi yapmak mükemmel sonuçları verecektir. Ayrıyeten mantıklı davranmak da plana uyum sağlamanızı kolaylaştırır.

6- Ödül ve Ceza Belirleyin!

Ders çalışma programı hazıralarken gerçekleştirdiğiniz hedeflerin sonunda ulaştığınız zamanlar için ödüller oluşturmak motive edici olur. Örneğin 2 saat için bir ders çalışma hedefiniz var ve bu saatin sonunda kendinize bir dizi izlemek veya bir yemek yemeği ödül olarak koyabilirsiniz. Ödül tercihi kesinlikle kendi isteğiniz ve sınırlarınıza kalmış bir durumdur.

Ödül verirken cezayı da esirgemek elbette ki olmaz. Plan sırasında bu tarz yöntemleri tercih etmek gerçekten hem caydırıcı hem de motive edici olabiliyor. Örneğin programa büyük ölçüde uyum sağlamadığınızda diğer gün için belirlediğiniz dizi izleme aktivitesinin iptali ile açığı kapatabilirsiniz.

7- Uykunuzdan Fedakârlık Yapmayın!

Ders çalışma programı süresi boyunca sağlam ve dinç bir şekilde ayakta kalmak oldukça önemlidir. Programa uymak için program sahibinin sağlığının yerinde olması en birinci sırada yer alır. Uyku da sağlığın en önemli gerekliliklerindendir ve mutlaka yeteri kadar uyku alınmalıdır.

Vücudun ayakta kalması herhangi bir kaygı bozukluğunun oluşmaması adına uykuyu tam almak mühimdir. Bir insanın günde 8 saat uyuması yeterlidir ve bu saat farkı çok olmamakla beraber az veya fazla olmak üzere her kişiye göre değişiklik gösterir. Kimi insanlar 8 saat uyku uyuyamaz ve 6 saat uykuyu yeterli görürken kimi insanlar ise 8 saatlik uykuyla ayakta kalamaz ve daha fazla uyumayı tercih ederler.

8- Ders Çalışma Programı İçerisinde Molaya Mutlaka Önem ve Yer Verin!

Mola vermek ve mola zamanlarını doğru bir şekilde ayarlamak da son derece önemlidir. Çalışma ve iş sırasında mola vermeyi unutmayın ve 5’er dakikalık kısa molaları da mutlaka deneyin. Örneğin pomodoro tekniği ile ders çalışmayı deneyebilir ve verim aldığınız zaman için devam edebilirsiniz.

Pomodoro tekniği 25 dakika ders çalışma zamanı verirken 5’er dakikadan oluşmak üzere 3 mola verir. 4 pomodoro için son mola 30 dakika civarında uzun verilir ve mola süresince dersten tamamen uzaklaşılır. Mola sırasında ders dışında bir uğraş bulmalı, gözlerinizi dinlendirmeli ve dijital ekrandan uzak durmalısınız.

9- Tavsiye Almaktan Çekinmeyin!

Ders çalışma planı yaparken çevrenizden de tavsiye alabilir ve fikirlere karşı açık bir şekilde ilerleme sağlayabilirsiniz. Eğer ne yaparsanız yapın hala daha uyamadığınız bir program oluşuyorsa mutlaka öğretmenlerinize veya aile üyelerinize danışmalısınız. Çünkü onlarda sizin hayatınızda bir nevi gözlemcidir ve belki de sizin yerinize daha iyi fikirleri sunabilirler. Başarılı olduğunu düşündüğünüz bir arkadaşınız ile de bu konuşmayı yapabilir ve tavsiyelerini alabilirsiniz.

10- Pes Etmeden Hedefe Ulaşmak için Devam Edin!

Ders çalışma programı hazırsa ve artık başlangıcı verideyseniz kesinlikle pes etmeden düzenli ve istikrarlı bir şekilde devam etmelisiniz. Her program ve her hedef için en önemli faktör kesinlikle azimdir. Azimli bir şekilde programa uyduğunuzda programınızın bir alışkanlık haline geldiğinin de farkına varacaksınız.

Bir işi 21 gün boyunca düzenli bir şekilde yapmak sonunda alışkanlık olarak o uygulamayı rutinde sabitleyecektir. Zamanı doğru yönetmek ve planlı ilerlemek zamanınızda da size bir sürü boş vakit ile sürpriz yapacaktır. Doğru kullanılan bir vakitte her şey için yer ve zaman bulunabilir.

Kişiye Özel Ders Çalışma Programı

Kişiye özel ders planı ve programı hazırlamak kişinin kendi çabası ile meydana gelecektir. Elbette ki bir öğretmen, arkadaş veya aile bireyinden yardım alınabilir fakat sonucunda yine kişinin kendi vereceği cevaplar ile plan oluşturulur. Özgün bir program hazırlarken haftalık, aylık ve yıllık plan tablolarından yardım alabilirsiniz.

Haftalık Ders Çalışma Programı

Haftalık ders çalışma planı hazırlarken öncelikle zamanları belirtmeyi ve saat saat ayarlama yapmayı ihmal etmeyin. Haftalık plan, aylık plana nazaran daha net saatleri kapsar ve net kararlar ile kişinin karşısına çıkar. Haftalık plan ayarlamasında dikkat etmeniz gereken unsurlar arasında; gerçek ve realist hedeflerin yer alması bulunur.

Belirlenen saatler gerçeği yansıtmalı ve kişinin uyacağı şekilde hazırlanmalıdır. Hayalci planlamalarda saatlere uyulmaması problemi ile sık sık karşılaşılır. Sonunda da öğrenci planın işe yaramaz olduğunu düşünerek istikrarı bozmaya daha da meyilli olur. Bu nedenle istikrarlı olmak adına programı özgün bir şekilde hazırlamak önemlidir.

İçerik için#tepkiver

Toplamda 0 tepki verildi.

Default Avatar
22.01.25 tarihinde yayınlandı
5 Dakika Okuma Süresi
15 Görüntülenme