Vizelere Nasıl Çalışılır? | Vizelere Hazırlayan 8 Yöntem!
Üniversite okurken sınav dönemi vizelerle başlar ve ciddi bir hazırlığı beraberinde getirir. Başarılı bir vize dönemi, ara sınavlar veya finallerin de kaderini belirler. Bu nedenle öğrencilerin ilk olarak “vizelere nasıl çalışılır?” sorusuyla birlikte sınavlara hazırlık konusunda rota çizmeleri gerekir. Zaman yöntemi, Pomodor tekniği, öğrenilenlerin başkasına aktarımı ve daha birçok yöntemle vizelere çalışırken verimli bir süreç elde edilebilir.
Sınav dönemine iyi bir başlangıç yapmak için doğru adımlarla ilerlemeniz için 8 etkili yöntem vardır. Her yöntemi uygulamasanız dahi aralarından size en uygun olanları seçerek vizelere çalışmanız, notlarınızda pozitif bir ivmeye neden olacaktır. İçeriğimizin devamında yer alan ve “vizelere nasıl çalışılır?” sorunuza yanıt olacak birçok yöntemi keşfedebilirsiniz.
Vizelere Çalışma Yöntemleri
Vize dönemini çok daha verimli geçirmek adına çeşitli çalışma yöntemlerini keşfetmek oldukça önemlidir. Her bireyin tercih edebileceği çalışma yöntemlerinin farklı olması nedeniyle öncelikle etkili olabilecek birçok tekniği incelemek gerekir. Böylelikle kişinin tarzına uyabilecek veya çalıştığı konuya dair detaylara daha hâkim olmasını sağlayacak birçok teknikten faydalanmak mümkün olur.
Alt kısımda bulunan tekniklerden birkaçı dahi sınav döneminizi çok daha iyi geçirmenize yardımcı olacaktır. Öğrenme etkinliğinizi artıracak ve öğrenme hızınıza doğrudan etki edecektir.
Zaman Yönetimi ve Planlama
“Vizelere nasıl çalışılır?” sorunuz için temel noktalardan biri zaman yöntemidir. Kişinin sahip olduğu vakti iyi bir şekilde değerlendirmesi kritik önem taşır. Bunun için zamanınızı iyi bir şekilde planlamanız ve oluşturduğunuz programa sadık kalmanız gerekir. İhtiyaçlarınız, yaşamınızdaki değişkenler ve daha birçok unsur neticesinde zaman yönetiminin doğru olması adına etkili bir plan yapabilirsiniz.
Örnek bir zaman yöntemi ve planı aşağıdaki gibidir:
Pazartesi: 09.00-11.00: Çalışacağınız derse dair en zorlandığınız konu
11.00-11.30: Mola
11.30-13.00: Farklı bir ders ve zorlandığınız konu
13.00-14.00: Öğle arası
14.00-16.00: Çalıştığınız derslere ve aldığınız notlara dair tekrar
Yukarıda yer alan örneğe dair her gün için yazılı bir program oluşturmalı ve oluşturduğunuz programa sadık bir şekilde çalışmalarınıza başlamalısınız.
Aktif Not Tutma
Vizelere çalışırken aktif bir şekilde not tutmanız, edindiğiniz bilgilerin akılda kalıcı olması için kritik bir öneme sahiptir. Notlarınızı veya ders kitabınızı pasif bir şekilde okumaktan ziyade, aktif bir katılım sağlamanız adına not tutmanız gerekir. Böylelikle öğrendiklerinizi iyi bir şekilde organize edebilir ve toparlama imkanına sahip olabilirsiniz. Yapışkan kağıtlar, not defteri, renkli kalemler ve daha birçok materyalden yardım alabilirsiniz.
Alacağınız notlarda yer alan ifadelerin mutlaka hap bilgi şeklinde olması gerekir. Aynı zamanda vurgulanması gereken noktaların daha akılda kalıcı olması için altı çizilebilir veya üstü renkli kalemle işaretlenebilir. Zihin haritaları veya şemaları oluşturmak ise not alma işlemi sırasında karmaşık konuları beyninize yerleştirmeniz, ihtiyaç halinde de kullanmanız için önemlidir. Notlarınızı oluşturmanızın ardından ders çalışma programınızın içine mutlaka gözden geçirme gibi bir zaman dilimini de dahil etmeniz gerekir.
Pomodoro Tekniği
Pomodoro tekniği, zaman yönetimiyle ilişkili olan ve ders çalışma sürecinizin verimliliğini artıran tekniklerden biridir. Belirli aralıklarla çalışma ve dinlemeden oluşurken bütün bir periyodu doğru noktalarından bölümlendirmenize yardımcı olur. Genel manada dört oturumdan oluşur ve kısa çalışma süreleriyle yüksek odaklanma elde etmenize olanak sağlar.
Pomodoro tekniğinin uygulanmasına dair örnek şu şekildedir:
Başlangıç (İlk Pomodoro): Çalışmaya başladığınız saati belirleyerek 25 dakikalık bir zaman dilimi belirleyin ve bu süreçte kesintisiz çalışın.
Kısa Mola (5 Dakika): 25 dakikalık tam odak çalışmanın ardından 5 dakikalık kısa bir mola verin. Mutlaka oturduğunuz yerden kalkın, sıvı takviyesi alın veya biraz esneme hareketleri yaparak zihinsel meşguliyetinizi azaltın.
İkinci Pomodoro: Tekrar kesintisiz bir 25 dakikalık çalışma sürecine başlayın ve tam odak bir şekilde konunuza dair detayları öğrenmeyi çalışın.
Kısa Mola: İkinci Pomodoro oturumunun sonrasında ise 5 dakikalık kısa bir mola verin.
Yukarıda belirtmiş olduğumuz döngüyü dördüncü oturumun sona ermesiyle tamamlayabilirsiniz. Kısa ve öz parçalardan oluşan bu oturum sayesinde dikkatinizi maksimum düzeyde kullanabilir ve verimli bir çalışma süreci geçirebilirsiniz.
Öğrencilerin vizelere çalışırken öğreticiler özelinde empati kurmaları aslında başarılı bir hazırlık sürecini beraberinde getirecektir. Çalışma süreci esnasında hocanızın hangi konulara ve detaylara önem verebileceğini büyük ölçüde tahmin edebilişiniz. Bununla birlikte sizin açınızdan veya bir hoca olsanız hangi konulara daha önem vereceğinizin de muhakemesini yapabilirsiniz.
Tam olarak bu noktada kendinizce kritik noktalara dair bir sınav kâğıdı hazırlamanız, çalıştığınız derse dair kritik birçok detayı kavramanız adına önemlidir. Aynı zamanda bu yöntem sayesinde eksiklerinizi de tespit edebilirsiniz. Formalite bir sınav yapmanız nedeniyle sınava yönelik kaygınızı da büyük ölçüde azaltabilirsiniz.
Farklı Kaynakların Kullanımı
Üniversite dönemine iyi bir başlangıç ve sınav dönemine dair iyi bir antrenman yapmak için tek bir kaynak yeterli olmayacaktır. Tek bir kitap, slayt ya da bilgi kaynağına bağlı olmak her zaman için derse dair sabit ya da size uygun olmayan bir bakış açısıyla yaklaşıma sahip olmanıza yol açacaktır. Bu noktada birden fazla kaynak tercih etmeniz önemli gerekliliklerden biridir.
Farklı yayınevleri ya da kurumlar tarafından basılan ders kitapları, online ders videoları, soru bankaları, makaleler ve çalışma grupları keşfetmeniz son derece önemlidir. Öğrenme sürecine dair daha geniş bilgilere ulaşabilir veya bir konunun anlaşılması adına farklı yollar keşfedebilirsiniz. Böylelikle hazırlık sürecini daha verimli geçirebilir ve “vizelere nasıl çalışılır?” araştırmanızla birlikte farklı bir bakış açısı edinebilirsiniz.
Düzenli Mola Verme
Ders çalışmak zihni gerçek anlamda yoran ve odaklanma becerinizi uzun süre yüksek performansta kullanmanıza neden olan bir işlemdir. Çalışma sürecinde düzenli molalar vermeniz ise zihni tazelemeniz, bilgilerinizin yerleşimi ve en önemlisi de dinlenmeniz adına kritik bir öneme sahiptir. Saatlerce çalışmak yerine 40-45 dakika kadar çalışıp 10-15 dakika kadar mola vermeniz, algınızın sürekli olarak tazelenmesine neden olacaktır. Mola ve ders çalışma düzeninize özen göstermeniz, çalışma performansınızı maksimize etmeniz adına son derece önemlidir.
Öğrendiklerinizi Bir Başkasına Aktarma
Bilgilerinizi daha kalıcı hale getirmek ve zihninize kazımak adına öğrendiklerinizi başkasına aktarmak en etkili vizelere çalışma yöntemlerinden biridir. Konuyu hatırlamanıza ve öğrendiğiniz bilgileri bir nevi uygulama yöntemiyle kalıcı hale getirmenize yardımcı olur. Öğrendiklerinizi başkasına aktarma yöntemini daha etkin bir hale getirmek için aşağıdakileri deneyebilirsiniz:
Aynı dersi alan arkadaşlarınızla birlikte bir araya gelerek topluluğa sunum yapabilirsiniz veya konuyu anlatabilirsiniz.
Kendinize bir öğrenci bularak birebir ders verirmiş gibi anlatım gerçekleştirebilirsiniz. Bulacağınız kişinin bu derse ihtiyacı olması gerekmez ancak anlamaya çalışması sizin açınızdan çok daha verimli olacaktır.
Bir oda veya herhangi bir ortamda hayali bir sınıfa ders anlatmanız, öğrendiklerinizi zihninize yerleştirmek adına etkili yöntemlerden biridir.
Öğrendiklerinizi bir başkasına aktarma yöntemi sayesinde vizelere çalışırken son derece yüksek bir verim elde edebilirsiniz.
Test ve Soru Kaynakları
Üniversite döneminde “vizelere nasıl çalışılır?” konusu için test ve soru kaynaklarının önemi oldukça yüksektir. Çalıştığınız dersin sınavında ne tür sorular sorulduğunu önceden kestirmeniz pek mümkün olmayabilir. Bu noktada birden fazla test ve soru kaynaklarından yardım almanız gerekir. Sınav esnasında karşınıza çıkabilecek her türlü soruya karşı hazırlıklı olmanız ve çok daha kolay çözüm üretmeniz ancak bu şekilde mümkün olacaktır. İnternet üzerinde yer alan sınav örnekleri, testler, soru bankaları ve daha birçok kaynakla çalışma sürecinizin verimliliğini artırabilirsiniz.
Vizelere Çalışamaya Ne Zaman Başlamalı?
Vizelere çalışmak için en doğru zaman, sınav döneminin başlamasından 3-4 hafta öncedir. Konuları toparlamanız, notların tekrarı ve program hazırlamak gibi birçok detayı bir haftaya sıkıştırmak büyük karışıklığa yol açacaktır. Bu nedenle erken çalışmaya başlamanız, zamanı çok daha etkin ve verimli kullanmanıza yardımcı olacaktır. Aynı zamanda sınav sürecinin oluşturacağı stres ve kaygıyı da minimize edecektir.
Vizelere Zihinsel Olarak Hazırlık
Üniversite öğrencilerinin “vizelere nasıl çalışılır?” sorusuna aradıkları yanıtlar genellikle çeşitli yöntemler veya tekniklerle ilgili olsa da zihinsel hazırlığı da kenara atmamak gerekir. Sınav öncesinde odaklanma ve motivasyon büyük önem taşır. Maksimum odaklanmayı ve verimliliği ise ancak iyi bir zihinsel hazırlıkla sağlamanız mümkündür. Ders çalışma disiplini oluşturmak ve bağlı kalmak, meditasyon, egzersizler, hedefler belirlemek ve kaliteli uyku gibi unsurlar vizelere olan hazırlık sürecini büyük ölçüde olumlu etkileyecektir.
Sınav kaygısıyla baş etme yöntemleri sayesinde vizeler girmeden önce ve sınav esnasında oldukça konforlu hissedebilirsiniz. Bu noktada tercih edebileceğiniz temel yöntemler şu şekildedir:
Nefes egzersizleri sayesinde kalp atışlarınızı düzenleyebilir ve zihninizi sakinleştirebilirsiniz.
Sınav anını yaşamak ve o anı önceden deneyimlemek adına prova yapabilirsiniz.
Olumlama yöntemi sayesinde kendinize olan inancınızı ve başarmak için neler yaptığınızı gözden geçirerek ciddi bir rahatlama sağlayabilirsiniz.
Vizelere çalışırken kullanacağınız yöntemler de aslında başlı başına sınav kaygısıyla baş etme yöntemleridir.