Eğitim, burs, iş, vize ve daha birçok program veya pozisyona neden uygun olduğunuzu açıklayan metin, motivasyon mektubudur. Daha önce herhangi bir başvuruda karşılaşılmaması “motivasyon mektubunu nasıl yazılır?” sorusunun direkt olarak zihinde canlanmasına neden olur.
Motivasyon mektubu yazımı temelde; giriş, gelişme ve sonuç kısımlarında başvurunuza dair niyetinizi iyi bir şekilde ifade etmenizi gerektirir. İçeriğin olabildiğince kısa, net ve anlaşılır olması son derece önemlidir. Başvurduğunuz herhangi bir pozisyon ya da durum için neden-sonuç ilişkisi kapsamında uygunluğunuzu ifade etmeniz gerekir. Aynı zamanda kişisel hikayenizi ve hayata dair amaçlarınızı da kısa bir şekilde belirtmeniz, ideal bir motivasyon mektubu için temel faktörler arasında yer alır.
Motivasyon Mektubunu Nedir?
Bir başvuru sahibinin; iş, eğitim, burs ve daha birçok amaçla yaptığı başvurunun nedenlerini anlatan yazılı bir belgedir. Birey, katılmak istediği program ya da kuruma dair becerilerini ifade eder. Hedeflerini net bir şekilde anlatır. İlgisini detaylandırır ve tüm bunları resmi bir tanıtım aracı olan motivasyon mektubu ile yapar. CV ya da başvuru belgelerinin yanında gönderilen tamamlayıcı bir unsurdur. İncelemeler esnasında adaya dair hikayelere, hedeflere ve ifade biçimlerine odaklanılır. Bu nedenle motivasyon mektubunu yazan kişi için kritik bir öneme sahiptir.
Motivasyon Mektubunu Nasıl Yazılır? (Adım Adım)
Herhangi bir program veya kuruma yapılacak başvuru öncesinde “motivasyon mektubu nasıl yazılır?” şeklinde bir araştırma yapmak yeterli bir belge oluşturmak için temel ve önemli bir adımdır.
Başvurunuzun fark yaratması, öne çıkması ve dikkate alınması için dünya genelinde kabul görmüş motivasyon mektubu örnekleri veya şablonları özelinde ilerlemek önemlidir. Bunun için adım adım ilerlemek ve motivasyon mektubunu parça parça hazırlamak gerekir. Motivasyon mektubu yazma adımları ise şu şekildedir:
- 1.
Başlık ve İletişim Bilgileri: Motivasyon mektubunun başlangıcı; başlık, size dair iletişim ve kişisel bilgilerle yapılır. Örnek vermek gerekirse;Adınız-Soyadınız:
- 2.
Telefon Numaranız:
- 3.
E-Posta Adresiniz:
- 4.
Tarih:
- 5.
Kurum Adı:
- 6.
Yetkilinin Adı-Soyadı (Biliniyorsa):
- 7.
Pozisyon veya Program Adı:
Başvurunun resmi bir görünüme sahip olması ve doğru kişiye ulaşması adına bu ölüm oldukça önemlidir.
- 1.
Kendinizi Tanıtan ve Amacınızı İfade Eden Giriş Paragrafı: Yazmaya başladığınız motivasyon mektubunun giriş kısmında kendinizi kısa ve net bir şekilde tanıtmanız gerekir. Aynı zamanda yapacağınız başvurunun sizin için nasıl bir önem arz ettiği ve neden ilginizi çektiğini anlatmalısınız. Dikkat çekici ve ilgi uyandıran ilk paragraf, iyi bir ilk izlenim için oldukça önemlidir.Giriş Paragrafı Örneği: Başvurduğunuz pozisyon ya da programa dair ilginizi net bir şekilde ifade etmelisiniz. “Üniversite eğitimimim devam ederken geliştirdiğim ve bu alana dair duyduğum büyük ilgi neticesinde (pozisyon ya da program) başvuruma dair çok heyecanlıyım.”
Adınız ve soyadınızın “Saygılarımla” ibaresinin hemen altında olmasına dikkat etmelisiniz.
Motivasyon Mektubu Hazırlarken Dikkat Etmeniz Gereken Püf Noktalar
Motivasyon mektubu yazarken yapılan birçok hata veya es geçilen nokta, başvurunuzun seyrini etkileyebilir. Bu nedenle dikkat etmeniz gereken şu püf noktalar, daha etkili bir motivasyon mektubu hazırlamanız adına rehber niteliği taşımaktadır:
Motivasyon mektubunun uzunluğu oldukça önemli bir detaydır. Kabul gören ve ideal bir motivasyon mektubu uzunluğu 1 sayfadan fazla olmamalıdır.
Sayfa düzenine dikkat etmeli ve mutlaka paragraflar arasında net geçişler yapmalısınız. Aksi takdirde sayfanın görünümünde ciddi bir özensizlik ortaya çıkacaktır.
Profesyonel bir dil kullanımıyla birlikte etkili vurgular yapmaya özen göstermelisiniz. Aynı zamanda kibarlık ve samimiyet konusunda aşırıya kaçmamalısınız. Dozunda özgün ve içten bir motivasyon mektubu esas hedefiniz olmalıdır.
Mektubunuzun hazır olduğunu düşündüğünüz anda mutlaka birkaç gözden geçirmeniz gerekir. İmla hatalarını ve düşük cümleleri düzenlemeli, olabildiğince kusursuz bir belge sunmayı amaçlamalısınız.
Belirtmiş olduğumuz bu detaylar ve bir önceki başlıkta yer alan örnek metinler neticesinde “motivasyon mektubu nasıl yazılır?” sorunuz için kapsamlı bir rehber ışığında mektubunuzu yazabilirsiniz.
Motivasyon Mektubu ile CV Arasındaki Farklar
Motivasyon mektubu ile CV, herhangi bir program ya da kuruma başvuru yapacak adaylar tarafından çok karıştırılır. Bunun sonucunda ise motivasyon mektubu yazılması gereken herhangi bir başvuruya, CV benzeri bir belge iletilir ve başvurunun seyri olumsuz etkilenir. Her iki belgenin de kapsamları ve amaçları farklıdır. Nitelikleri benzer olsa da içermiş oldukları farklar şu şekildedir:
Belgenin Amacı: Kişinin iş deneyimleri ve buna bağlı olarak sahip olduğu yetenekleri ifade eden belge CV’dir. Başvuru sahibinin, yaptığı başvuruya olan ilgisi ve motivasyonunu anlatan kişisel belge ise motivasyon mektubudur. Biri genel kariyere dair detaylara diğer ise başvurunun amacına hitap eder.
İçerikleri: Motivasyon mektubunda çok daha kişisel bir yaklaşım, hikayeleştirme ve hedeflerden bahsedilir. CV’de ise kariyer anlamındaki hedefler ve profesyonel yaşama dair sistematik bilgiler verilir. Özgeçmişte bireysellikten uzak ve çok daha profesyonel bir yaklaşım vardır. Başvuruya istinaden hazırlanan motivasyon mektubu, çok daha kişisel detaylar içerir.
Belgelerin Kapsamı: Eğitim, iş tecrübesi, hobiler, beceriler, kişisel bilgiler gibi birçok bilgi, CV’de bütün halinde yer alır. Motivasyon mektubunda ise bu durum daha parça parçadır ve kişisel detaylara yönelik ayrıntıların sayısı fazladır.
Belgenin Uzunluğu: İdeal bir mektup 1 sayfa ile sınırlıdır. Giriş, gelişme ve sonuç bölümleriyle tamamlanır. CV ise deneyim ve diğer birçok detayı listelediği için çok daha fazla sayfanın bir araya gelmesi gerekir.
Motivasyon mektubunda, CV’de olmayan kişisel bir dokunuş söz konusudur. Başvuruya dair hedefler ve isteğin net bir şekilde ifade edilmesi durumu vardır.
Motivasyon Mektubu Neden Gerekli ve Önemlidir?
Motivasyon mektubu, yapılan başvurunun kabul alabilmesi ve kişinin yaptığı başvuruya olan ilgisini ifade eden bir belgedir. Bu nedenle katılmak istenilen program ya da pozisyon için önemli bir gerekliliktir. CV’de ifade edilemeyen birçok detay ve amacın net bir şekilde ifade edilmesi için önemli bir fırsattır. Bireyin kabul alması adına ikna edici belge niteliğine sahiptir. Adaylar arasındaki farkın görülmesi ve dikkat çekmesi konusunda fark yaratacak bir etkisi vardır. Kişinin yaptığı başvuruyu nasıl bir istekle ve amaçla yaptığını, kurum ya da kişiler bazında gözler önüne serer.
Motivasyon Mektubu Parçaları
Düzenli görünüme sahip, anlaşılır ve ifade biçimi güçlü bir motivasyon mektubu; giriş, gelişme, sonuç parçalarından bir araya gelir. Giriş bölümünde kendinizi ve program amacını ifade etmeniz, bunun sonucunda ise örtüştüğünüz noktaları kısa olarak ifade etmeniz gerekir. Gelişme kısmında ise program ya da yapılan başvuruya ne denli uygun olduğunuzu anlatmanız önemlidir. Sahip olduğunuz yetenekler, deneyimler ve sunabileceğiniz katma değerler anlatılmalıdır. Sonuç kısmında ise değerlendirme talebinde bulunmanız ve teşekkür ederek profesyonel bir kapanış yapmanız yeterli olacaktır.
Motivasyon Mektubu Yazarken Yapılmaması Gereken Hatalar
Motivasyon mektubunun yazımı sırasında yapılan birçok hata, başvurunuzun olumsuz etkilenmesine yol açabilir. Bu tarz bir etkiye neden olmamak için şu hataları yapmamaya özen göstermeniz önemlidir:
Profesyonel bir görünümü etkileyen en önemli unsur, yazım ve dil bilgisi hataları yapmanızdır.
Motivasyon mektubunda yer almaması gereken, tekrara düşürmeyen ve önemli olmayan detaylar yazılmamalıdır.
Cümlelerin uzun ve karmaşık yapıda olması anlaşılmama gibi bir tehlikenin ortaya çıkmasına neden olur.
Her motivasyon mektubunda olan genel ve klişe ifadeler, ciddiyeti zedeleyen unsurlardan biridir.
Kişisel motivasyonunuzu doğru bir şekilde ifade edememeniz, hedeflerinizi ve katma değer sağlayacağınız noktaları ekleyememeniz, mektubunuzun yetersiz olmasına yol açacaktır.
Motivasyon mektubu yazmaya başlamadan önce yukarıda yer alan hatalardan uzak durmayı hedeflemeniz, belgenizin kusursuza yakın olması için oldukça önemlidir.
Sıkça Sorulan Sorular
Net, kişisel ve başvuru yapılan pozisyon ya da programa uygun bir şekilde olmalıdır. Yazım dilinin kurumsal ve bir o kadar da dürüst olması önemlidir.
300-500 kelime aralığı, motivasyon mektubu kelime sayısı için ideal bir miktardır. Aynı zamanda 300-500 kelimede bireyin kendini net bir şekilde ifade etmesi de mümkündür.
Bireyin başvuru yaptığı üniversiteye neden girmek istediğini ve seçtiği programa nasıl katkıda bulunabileceğini açıklayan bir belgedir. Program sonucunda nerede olmak istediğini ve program esnasında nasıl bir özveri göstereceğini ifade eder.
Niyet mektubu ile motivasyon mektubunun hedefleri aynı olmasa da içerikleri son derece benzerdir. Her iki belgede de başvuru sahibine dair motivasyonun ya da elde edilmek istenenlerin kapsamı açıklanır.
Motivasyon mektubunun okunabilir olması için Times New Roman veya Arial yazı tipiyle 12 puntoda yazılması yeterlidir.