Araç kullananların yakından aşina olduğu HGS bakiye sorgulama, satın alma, bakiye yükleme ve iptali ile gündeme gelmektedir. Türkiye’de zorunlu olarak kullanılan bu sistem araçları tanıma ve takip etmek amacıyla geliştirilmiştir. Ancak yeni araç sahipleri ya da ilk defa HGS işlemi yapacaklar için merak edilen konu başlıkları çok fazladır.
Temel olarak HGS ne demek, açılımı nedir konusu gündem olsa da konu bununla sınırlı değildir. HGS bakiye sorgulama ya da bakiye yükleme nereden yapılır başta olmak üzere cezaları öğrenme, cezaların ödenmesi gibi aşamalar da mevcuttur. Genel itibarıyla merak edilen bu konu başlıklarına cevapları yazının devamından bakabilirsiniz.
HGS Açılımı Nedir? HGS Ne Demek?

HGS açılımı, Hızlı Geçiş Sistemi olarak görülmektedir. Otoyol ve köprülerde yer alan ücretli geçiş sistemlerini yönetebilmek amacıyla geliştirilmiştir. 2012 yılından itibaren HGS zorunlu hale gelmiş ve OGS, KGS sistemlerinin yerini almıştır. Araçlar ön camlarına yapıştırdıkları HGS barkod kartları sayesinde otomatik ödeme yapmaktadır. Söz konusu sistem hem araç kontrolü yapmayı hem de hızlı geçişe neden olmaktadır.
Var olan bu sistem birden fazla sınıfa ayrılmaktadır. Araç motor boyutuna bağlı olarak sınıflandırmalar ile ödemeler hesaplanmaktadır. Bu yüzden 1.sınıf araç HGS ödemeleri ile 2. sınıf arasında fark meydana gelmektedir. Bahsi geçen araç sınıfları şu şekildedir:
Araç Sınıfları | Detayları |
1. Sınıf Araçlar | Aks aralığı 3.20 metrenin altında kalan araçlardır. |
2. Sınıf Araçlar | Aks aralığı 3.20 metre ve üzerinde olup 2 aksa sahip olan araçları kapsamaktadır. |
3. Sınıf Araçlar | Aks yani dingil sayısı 3 adet olarak saptanan her türlü araç tipidir. |
4. Sınıf Araçlar | 3 ya da 4 adet dingil (aks) sayısına sahip olan araçların yer aldığı sınıftır. |
5. Sınıf Araçlar | 6 ve üzerinde aksa sahip olan araçların bulunduğu bölümdür. |
6. Sınıf Araçlar | Motor kapasitesi fark etmeksizin tüm motosikletlerin yer aldığı alandır. |
HGS Nasıl Alınır?
HGS alabilmek için farklı yöntemler bulunmaktadır. Kişisel araca HGS ilk defa alınırken araca ait ruhsat ve kimlik fotokopisi talep edilir. Bu şekilde PTT üzerinden ya da ilgili diğer kurumlardan Hızlı Geçiş Sistemi için barkod alınmaktadır. Kiralık araçlarda ise kiralık sözleşme ibrazının yapılması şartı koşulmaktadır. Alınan HGS’lerin aktif hale getirilebilmesi için bakiye yüklemesi yapılmalıdır.
Araca HGS Nasıl Yapıştırılır?

Her aracın HGS yapıştırmak için bazı püf noktaları bulunmaktadır. Aracın orijinal üretimine göre cam özelliklerine bakılır. Fakat genel itibarıyla alınan barkodların daha iyi okunabilmesi için dikiz aynasının hemen arka ya da alt tarafına yapıştırılması gerekir. Barkodun katlanmaması, yapıştığı yerde düz şekilde bulunması şarttır.
HGS Bakiye Sorgulama Nereden Yapılır?
Araç sahiplerinin şüphesiz en çok yaptığı aramalar arasında HGS bakiye sorgulama bulunmaktadır. Güncel olarak HGS bakiye sorgulama yapabileceğiniz birden fazla yöntem mevcuttur. İşte, sorgulama yöntemleri:
A – PTT HGS Bakiye Sorgulama
En yaygın yöntemlerden birisi PTT HGS sorgulama olarak karşınıza çıkacaktır. PTT uygulamasından ya da bizzat şubelerine giderek sorgulama yapabilirsiniz. Üstelik PTT şubeleri sayesinde sadece sorgulama değil bakiye yükleme yapma imkânınız da bulunmaktadır.
B – E-Devlet HGS İşlemleri
E-devlet HGS bakiye sorgulama dijital ortamda gerçekleştirilen bir yöntemdir. Konumdan bağımsız olarak e-devletinize giriş yaptıktan sonra ‘HGS bakiye’ araması yaparak ilgili sayfaya giriş yapın. Burada güncel HGS bakiye sorgulama sonucunuzu görebilir üzerine bir de bakiyenizi online olarak yükleyebilirsiniz.
Araçlarda HGS Bakiye Sorgulama Ücretli mi?
Hayır, değildir. Şubelerden ya da online sistemler sayesinde ücretsiz HGS bakiye sorgulama yapabilirsiniz. Sorgulama sonucunda ödeme yapmak isterseniz devlet tarafından 8 TL kadar bir yükleme ücreti talep edileceğini belirtmek gerekiyor.
2025 HGS Yükleme Yöntemleri Neler? HGS Bakiye Yükleme Aşamaları

2025 yılı itibarıyla HGS bakiye sorgulama ve bakiye yükleme işlemleri oldukça pratik şekillerde sağlanmaktadır. Eğer bakiye yüklemek isterseniz kullanabileceğiniz birkaç yöntem şu şekildedir:
- Anlaşmalı bankaların internet bankacılığı uygulamalarından,
- PTT şubeleri,
- PTT uygulamaları,
- E-devlet üzerinden online yükleme.
HGS Kaçak Geçiş Sorgulama Aşamaları
Otoyol ve köprülerden kaçak geçiş yaptığınızı düşünüyor ya da şüphesi duyuyorsanız kontrol etmek için bazı yöntemler bulunuyor. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından çıkarılan uygulamayı telefonunuza indirip kontrol edebilirsiniz. Üstelik bildirimleri aktif hale getirirseniz kaçak geçiş yapıldığı takdirde birkaç gün içerisinde bilgi tarafınıza verilecektir. Manuel olarak uygulama üzerinden de kontrol de yapabilirsiniz.
HGS Ceza Ödeme Nereden Yapılır?
Var olan HGS borç ödeme ya da ceza ödeme işlemleri için Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulmuş web sitesini kullanmanız gerekiyor. www.kgm.gov.tr adresi üzerinden ya da e-devlet üzerinde oluşturulmuş ‘İhlalli Geçiş Sorgulama ve Ödeme’ sayfası aracılığıyla işleminizi yapabilirsiniz. Cezanızı ilk 15 gün içerisinde öderseniz sadece geçiş ücreti tarafınızdan alınır ancak süre aşarsa ve ödeme yapmamaya devam ederseniz tutar artacaktır.
HGS İptali Nasıl Yapılır?

HGS iptali yapabilmek için alma yönteminize göre hareket etmeniz gerekiyor. Eğer PTT aracılığıyla aldıysanız şubeye giderek iptal etmek istediğinizi belirtmelisiniz. Ancak bir banka aracılığıyla aldıysanız banka şubesi dışında işlem yapamazsınız. Son olarak aracı bir kurumla HGS aldıysanız sözleşmeyi iptal ederek HGS iptali talep etmelisiniz.
HGS Kalan Bakiye Nasıl Öğrenilir?
E-devlet üzerinden ‘HGS bakiye’ sayfasına erişerek güncel bakiyeyi öğrenebilirsiniz. PTT şubeleri, uygulamaları ya da anlaşmalı bankaların uygulamalarından da HGS bakiye sorgulama yapılabilmektedir.
Plakadan HGS Sorgulama Nasıl Yapılır?
Karayolları Genel Müdürlüğü web sitesi olan kgm.gov.tr adresi üzerinden plaka aracılığıyla HGS sorgulama yapabilirsiniz. Eğer araç başka bir bireye aitse ve e-devlet bilgileri bulunmuyorsa en basit yöntemle bu şekilde sorgulama gerçekleştirilebilir.
Otoyol Köprü ve Tünel Geçiş İhlalli Geçiş ve Borç Nasıl Ödenir?
Otoyol, köprü ve tünellerde geçiş ihlalli söz konusuysa KGM web sitesi ya da uygulaması üzerinden sorgulama yapılabilir. E-devlet üzerinden de ‘İhalli Araç Geçişi’ sayfası aracılığıyla var olan borçlar görüntülenebilir. Burada online banka ödemeleri yaparak borcu kapatabilirsiniz.