Büşra Kutlu
İçerik Editörü
Yeni Mezun Ne Yapmalı? Yeni Mezun Sendromu!
#yeni mezun
#sendrom

Yeni mezun ne yapmalı ve yeni mezun sendromu nasıl geçer sorularına çok güzel cevaplar verdik. İşte her yeni mezunun bilmesi gerekenler!

Hayat çok yönlü bir kapıdır ve bu kapı içerisinde iş ve kariyerden başka anahtarlar da vardır. Öncelikle sağlıklı düşünmek için bunun bilincinde olmak son derece önemlidir. Yeni mezun bir birey kendisini köşeye sıkışmış bir biçimde son derece çaresiz hissediyor olabilir. Bu durum normal olmakla beraber atlatılabilecek de bir süreci işaret eder. Yeni mezun bireyin öncelikle kendisine önem vermesi ve sakin bir planlama yapması en önemli aşamadır. Elbette ki yapılacaklar kolay olmamakla beraber bir süreci içerir. Bu süreçte de aceleciliğin yeri yoktur ve gelişim en ön planda yerini alır.

Yeni Mezun Ne Yapmalı?

Yeni mezun birey öncelikle bir öz geçmiş hazırlamalı ve ilerletmek istediği kariyerinin yönüne uygun olacak şekilde istediği yerlere başvurmalıdır. Başvuru yapmak için birtakım web siteleri vardır ve her firmanın özel web sitesi ile birebir ziyareti ile de başvuruları gerçekleştirmek mümkündür. Bu süreç için yeni mezun iş ilanları nereden bulunur içeriğimizi inceleyebilir ve sorunuza daha detaylı bir cevap bulabilirsiniz. Yeni mezunlar için iş ilanı paylaşan web siteleri ve platformlar şu şekilde örneklendirilebilir:

  • Linkedln

  • Indeed

  • Kariyer Net

  • İşkur Net

  • Youthall

  • Toptalent

  • Akbank Kariyer

  • Turkcell Kariyer

Yeni Mezun Sendromu Nedir?

Yeni Mezun 1

Yeni mezun sendromu, işsizlik sorunu ile bütünleşen ve kişinin bir çıkmaza girmeniz ile ümitsizliğin başlaması sonucunda ortaya çıkan psikolojik bir durumdur. Bu durumu her mezun yaşar ve kimisi için çok kısa sürede biterken kimisi için de çok uzun yıllar sürebilir. Sendromdan en az zararla ayrılmak ve başarılı bir şekilde baş etmek için doğru bir kariyer yönetimini gerçekleştirmek gerekir.

Sabırlı olmak ve pes etmeden ümitli bir şekilde doğru adımlar atmak süreç uzun da olsa sizi başarılı bir sona götürecektir. Bu süreçte kesinlikle hiç kinse kendisini başka bir kişi ile kıyaslamamalı ve özgün planlamasını kendisine göre yapmalıdır. Her kişinin istedikleri, özellikleri ve yetenekleri farklı olmakla beraber sonucunda alacağı mükâfatta değişmektedir.

Yeni Mezun Sendromu Nasıl Geçer?

Yeni mezun sendromunun geçmesi bir sürece ve süreye bağlıdır ancak başa çıkmak bazı yöntemler ile mümkündür. Her mezun aynı şeyleri hisseder ancak her mezun için süreç aynı uzunlukta olmaz ve aynı sonuçları doğurmaz. Sendromun geçmesi için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır ve bu hususlara dikkat ederek daha başarılı bir süreç yaşamak mümkündür. Yeni mezunların yapacakları aşamaları madde halinde şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ne istendiğine karar doğru bir şekilde verilmelidir

  • Maaşı ilk etapta düşünmeyin

  • Yetenek ve özelliklerinizi kullanmayı öğrenin

  • İnterneti ve dijital yolları doğru bir şekilde kullanın

  • Öğrenmeye devamlı açık olun ve kendinizi kapatmayın

  • Mentor bulabilirsiniz

  • Kendinizi devamlı geliştirin

  • Duygusal isteklerinizi dinlemeyi öğrenin

  • Sabırlı olun

  • İyi ve başarılı bir cv oluşturun

Yeni Mezun Sendromundan Kurtulmak için 3 Madde!

Yeni mezun sendromu yaşayan herkes için yapılması gerekenler aslında son derece basittir ancak süreç zorlu ve uzundur. Herkes kendisine uygun bir iş seçimi yapmalı ve mutlu olacağı yeri aradıktan sonra o yere ulaşmak için çaba vermelidir. Eğer bu ilk aşama yanlış yapılırsa süreç son derece uzar. Uzayan süreç de psikolojiyi çok fazla olumsuz etkiler.

1- Seçenekleri Kendinize Özgün Bir Şekilde Oluşturun!

Yeni Mezun 2

Herkes için yol farklıdır ve bu yolda elde edilebilecek olan seçenekler de farklılık gösterir. Seçenekleri kendinize özgün bir şekilde oluşturun. Örneğin Ekonomi okuyan bir öğrenci için belirli seçenekler vardır. Kamu için sınava hazırlanmak, akademisyen olmak için gereken sınav ve sürece hazırlanmak, özel sektöre girebilmek için istenenleri kendine katmak. Bu seçenekleri her mezun özgün bir şekilde mesleğine göre oluşturmalı ve özellik ile isteklerine göre de hangilerine daha yakın olduğuna karar vermelidir.

Seçenekler belki bire düşürülemez ancak en azından ikiye düşürülmesi önemlidir. Çünkü tüm seçeneklere aynı anda hazırlanmak şansları bölecek ve azaltacaktır. Örneğin ekonomi okuyan bir öğrenci hem kamuda kalmak için sınava hazırlanırken aynı zamanda da akademi için yüksek lisans yapabilir. Ama aynı zamanda özel sektörde de çalışırsa diğer iki yöntem için sonuca ulaşma şansını 3’e bölmüş olur çünkü zamanı kısıtlıdır ve yeteri kadar hazırlık yapamaz.

2- Seçeneklere Ulaşmak için Eleme Yapın ve Plan Oluşturun

Yeni Mezun 3

Oluşturduğunuz seçeneklere ulaşmak için istekleriniz doğrultusunda eleme yapmalısınız ve bir plan oluşturmalısınız. Seçtiğiniz hedefe yönelik ne gerekliliğe ihtiyacınız var? Örneğin yabancı bir dil öğrenmeniz gerekiyorsa bir kursa başlayabilirsiniz veya sınava hazırlanmak için temel oluşturabilirsiniz. Mutlaka planlı ilerleyin ve planınızı sürece yayarak yüksek başarı için sabretmelisiniz. Uzun süreçte ayakta kalmak için kendinize de vakit ayırın ve en çok kendinize değer verin.

3- Bir Hobi ile İlgilenin ve Acele Etmeyin

Yeni Mezun 4

Tüm bu uğraşların yanı sıra yeni mezun sendromu da var olacağı için bir hobi edinmek ve kafanızı dağıtarak hayatta kalmak önemlidir. Bir hobi edinin ve sabırlı bir süreç geçirerek son öğrencilik ve hazırlık yıllarınızın, tatilin tadını çıkarın. Unutmayın iş illa olacaktır ama o zaman geldiğinde de dinlenmeye ve boş kalmaya fazla vaktiniz olmayabilir.

Her şeyin tadını zamanında çıkarın. Tüm bu süreçler haricinde eğer harçlık kazanmanız gerekiyorsa freelance işler ile belirli bir zamanınızı vererek küçük meblağlar kazanabilirsiniz. Freelance işler içeriğimizde bu fırsatlara göz atarak da harçlığınızı kazanabilir ve maddi açıdan da uzun süreci daha sağlıklı ve mental olarak olumlu bir şekilde geçirebilirsiniz.

İçerik için#tepkiver

Toplam 0 tepki

Default Avatar