Kilo verme sürecinde pek çok kişi çeşitli sorunlarla karşılaşır. Kilo vermede durma, yaşanan sorunlar arasında çok yaygındır. Bu durum ne yazık ki pek çok kişide motivasyonun düşmesine neden olur. Bu durumun önlenmesi sizlere sunacağımız 12 altın öneri ile mümkündür. Neden kilo veremediğinizi ve düzenli kilo vermek için neler yapabileceğinizi merak ediyorsanız içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.
Direnç Kilosu, Kilo Vermede Durma Nedir?
Direnç kilosu, vücudun belli bir kiloda sabit kalması, daha fazla kilo verememesi demektir. Bu durum, metabolizmanın yavaşlaması ve enerji miktarında azalma şeklinde de ifade edilebilir. Direnç kilosu genelde uzun vadeli kilo verme süreçlerinde görülür. Aslında bu yaşanan durum vücudun denge durumunu koruması ile ilişkilidir.
Adaptasyon süreci, vücudun kilo verme sürecine dahil olmasını zorlaştırabilir ve bu da kilo verememe olarak karşımıza çıkar. Bu sürece de ‘plato durumu’ adı verilir. Plato dönemi, belli bir süre zarfında kilo vermenin durması şeklinde açıklanabilir. Metabolizmanın yavaşlaması ve kişinin enerji dengesine uyum sağlaması ile ilişkilidir. Bir nevi, vücudumuz azalan kalori miktarına kendini entegre etmeye çalışır. Durum böyle olunca, enerjide harcanan miktarda düşüş görülür ve haliyle kilo vermek de zorlaşır.
Plato dönemi, vücudun açlık seviyelerinde değişikliğe neden olur. Bu gibi faktörler kişiye sürekli açlık hissi vererek kilo vermeyi zorlaştırır. Uygun stratejiler uygulanarak bu zorlu dönemi atlatmak mümkündür.
Neden Kilo Veremiyorum?

Yukarıda bahsettiğimiz faktörlerin dışında kişilerde kilo vermede düşüş pek çok etkene bağlıdır. Metabolizmanın azalan kaloriye adapte olamaması, hormonsal değişiklikler ve vücudun enerji dengesi bu süreçte belirli faktörler arasındadır. Genel olarak bu sebepleri aşağıdaki gibi gösterebiliriz;
- Metabolizmanın adaptasyonu; Metabolizma, uzun süreli kalori açıklarına kendini hazırlamaya başlar. Bu süreçte de doğal bir döngü olarak metabolizma yavaşlar. Metabolik adaptasyon, vücudun daha az enerji harcamasına neden olarak kilo verimini durdurur.
- Kas kütlesinde kayıp; Kişiler diyet yaparken, farkına varmadan kas kütlesinde azalma yaşayabilir. Kaslarımız, dinlenme ve uyku esnasında bile kalori yakarlar. Kas kütlesi kaybı da metabolizma hızını düşürür.
- Stres; Stres, kortizol seviyelerinin artmasına neden olur. Kortizol, vücudun daha fazla yağ depolamasına yol açarak karın bölgesinde yağların birikmesine neden olur. Kortizol seviyesindeki yükseliş, iştahın artmasına da neden olarak kalori açığı bırakılmasını önler.
- Uyku düzeni; Düzenli bir uyku sağladığı pek çok faydanın yanı sıra, kilo verme sürecinde de en büyük destekçimizdir. Hormonlarımız uyku esnasında düzenli bir şekilde çalışır ancak yetersiz uyku durumunda hormon dengesi de bozulacaktır.
- Hormon dengesizliği; Tiroit hormonları, açlık hormonları ve insülin direnci vücudun kilo verme sürecinde çok önemli rol oynar. Tiroit hormonlarında yetersizlik görülmesi kişinin metabolizmasını yavaşlatır. İnsülin direnci olması durumunda da vücudun yağ biriktirmesine yol açar.
- Yetersiz su tüketmek; Yetersiz oranda su içmek vücudun kalori yakmasını önler. Dehidrasyon yaşanması durumunda vücut enerji harcayamaz ve metabolizma yavaşlar.
- Egzersiz rutinindeki değişiklikler; Sürekli aynı tempoda egzersizlere devam etmek bir süre sonra vücudun az kalori yakmasına neden olur. Bu nedenle egzersiz yoğunluğunu arttırmak gerekir.
- Kalori ihtiyacının yanlış hesaplanması; Kilo verdikçe vücudun kalori ihtiyacı da azalır. İlk başlarda fazla olan kalori ihtiyacı, zamanla düşebilir. İhtiyaca göre kalori alımının ayarlanması gerekir.
Kilo Vermeniz Durduysa 12 Öneri

Kilo vermeniz durduysa bunun farklı sebepleri olduğunu söylemiştik. Ancak, bu durumun önüne geçmek için 12 farklı önerimiz var. Dikkate almanız gereken 12 altın öneri şu şekildedir;
- Kalori alımını değerlendirin, ihtiyaca göre kalori alın.
- Egzersiz rutininizi değiştirin, kas kütlesinin artması için daha yoğun egzersizlere yönelin.
- Daha fazla protein almaya gayret edin.
- Yeterli düzeyde uykunuzu alın.
- Stres yönetimini sağlayın, mümkün olduğunca stresten uzak durun.
- Bol miktarda su için.
- Diyetinizi çeşitlendirin, daha fazla sebze ve meyveye yer verin.
- Evde sağlıklı yemekler yapmaya çalışın.
- Beslenme günlüğü tutarak kaçamak yapmaktan kaçının.
- Gerektiği durumlarda diyetisyenden yardım alın.
- Ara sıra kan tahlili yaptırın.
- Yüksek yoğunluklu spor programına yönelin.
- Yeme hızınızı düşürün, tokluk hissi için yavaş yiyin.
- Ekran karşısında yemekten kaçının, farkında olmadan fazla yersiniz.
- Ödül sisteminden uzak durun, “spor yaptım, tatlıyı hak ettim” mantığı kilo kaybını engeller.