Psikolojisi bozuk çocuğun belirtileri aileler tarafından merak edilen bir konudur. Şüphesiz ebeveynler çocuklarının psikolojik sağlığı için daha dikkatli davranır. Davranışlarını gözlemleyerek buna bağlı olarak destek almayı düşünür. Üstelik psikolojisi bozuk çocuğun belirtileri sadece ebeveynler değil; öğretmenler, akrabalar adına da önem arz eder.
Erken bir dönemde psikolojisi bozuk çocuğun belirtileri fark edilirse kısa sürede hareket edilerek müdahale de bulunulabilir. Ancak çok geç fark edilen durumlarda çocuğun varsa eğer istismara maruz kalması ya da kalıcı psikolojik etkilerle karşılaşması muhtemeldir. Hal böyle olunca psikolojisi bozuk çocuğun belirtileri önem arz edecektir. İşte, söz konusu durum hakkında bilinenler…
Dövülen Çocuğun Psikolojisi Nasıl Olur? Psikolojisi Bozuk Çocuğun Belirtileri Neler?

Psikoloji en az fiziksel sağlık kadar önemli olup insan hayatında etkili olmaktadır. Yetişkinler dahi psikolojik bozukluk yaşayıp hayatını olumsuz yönde ilerletebilmektedir. Çocuklarda psikolojik bozukluk bu yönden önem kazanıp dikkat edilmesi gereken bir konudur. Erken yaşta psikolojisi bozuk insan davranışları varsa fark edilip tedavi edilmesi gerekir. Psikolojisi bozuk çocuğun belirtileri şu şekilde özetlenebilir:
1 – Uyku Bozukluğu (Aşırı Uyuma ya da Uyuyamama)

Uyku bozukluğu özellikle psikolojisi bozuk çocuğun belirtileri 4 yaş için yaygın görülmektedir. Erken çocukluk döneminde uyku sorunları ile kendisini belirten psikoloji problemleri bulunur. Çocukların uyuyamaması, uykuya dalamaması ya da aşırı uyku hali burada önemlidir. Farklı sebeplerle açıklanamayan uyku bozuklukları için psikolojik problemler göz önünde bulundurulmalıdır.
2 – Uyurgezerlik

Uyurgezerlik özellikle aşırı stres ile birlikte çocuklarda ortaya çıkabilen bir belirtidir. Gece ansızın uykusundan uyanıp, farkında olmadan etrafta gezinen çocuklarda psikolojik nedenler araştırılmalıdır. O dönem aşırı stres yaşaması, kaygı hissetmesi sebebiyle ortaya çıkabilmektedir. Çok tehlikeli bir durum olmasından dolayı ebeveynlerin dikkatli olması gerekir.
3 – Yeme Bozuklukları (Çok Yeme ya da Hiç Yiyememe)

Yemek yeme düzeninin bir anda değişmesi psikolojisi bozuk çocuğun belirtileri 13 yaş dönemlerinde görülebilir. Yani ileri çocukluk denebilecek bir durumda ortaya çıkacaktır. 12-13 yaş dönemlerinde anlık gelişen bu duruma dikkat etmek gerekir. Aşırı iştah açılması, hiç yemek yememe ya da tıkınırcasına yeme bozukluğu gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Yeme bozuklukları genelde şu şekildedir:
Yeme Bozuklukları | Açıklaması |
Anoreksia Nervoza | Anoreksia nervoza durumu yemekten tamamen uzaklaşma, suyun dahi kalorisini sayma şeklinde ortaya çıkar. Manken hastalığı olarak da bilinip kişilerin aşırı zayıflıkla karşı karşıya olduğu görülür. |
Bir anda çok gıda tüketmek şeklinde ortaya çıkar ancak bu kişi sonrasında büyük pişmanlık yaşar. Pişmanlığını giderebilmek için ise kusma eylemi gösterir. İleri dönem ve ergenlik dönemindeki çocuklarda görülebilir. | |
Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu | Tıkınırcasına yeme bozukluğu bir anda kişinin ihtiyacından çok yemek tüketmesi şeklinde görülür. Çevresindeki bireylerin tepkisinden korktuğu için genelde tek başına yeme davranışı gösterir. Yedikten sonra ise pişmanlık yoğun şekilde görülür. |
4 – Dikkat Eksikliği

Günümüzde yetişkinler dahil olmak üzere çoğu bireyde dikkat eksikliği görülür. DEHB ile karıştırılmaması gereken bir konudur. Psikolojisi bozuk çocuğun belirtileri arasındaki bu dikkat eksikliği anlık ortaya çıkıp farklı sebeple açıklanamaz. Doğuştan gelmediği gibi özellikle o dönem etkileneceği bir durumla karşı karşıya kalması gerekir.
5 – Saldırgan Davranışlarda Bulunma

Çevreye, aileye, kardeşe ya da arkadaşlara yönelik saldırganlık normal kabul edilen bir durum değildir. Zarar vermek amacıyla bilerek ve isteyerek saldırmak çocuklarda psikoloji bozukluğu olarak adlandırılabilir. Boşanma, taşınma, sevdiği birisini kaybetme ya da istismara bağlı olarak bu durum ortaya çıkabilmektedir.
6 – Öfke Patlamaları

İncelendiğinde psikolojisi bozuk çocuğun belirtileri 9 yaş için öfke patlamaları konuşulmaktadır. Öfke patlamaları kendisine ve çevresine zarar verebilecek bir duruma yol açmaktadır. Hal böyle olunca bireylerin yani ebeveynlerin ekstra dikkatli olması gerekir. Öfkeyi yönlendirmek farklı şekilde adlandırmak adına psikolojik destek almak gerekecektir.
7 – İçine Kapanma

Çocuklarda psikolojik bozukluk her zaman öfke patlaması ya da saldırganlık olarak ortaya çıkmaz. Tam tersine içine kapanma durumu da yaygın olarak gözlemlenir. Anlık olarak bilinmeyen sebeplerden dolayı içine kapanma, sessizlik, sosyal paylaşımları azaltma şeklinde görülebilir. Hal böyle olunca içine kapanma durumuna ekstra dikkat etmek şarttır.
8 – Eğitim Başarısında Düşüş

Genellikle psikolojisi bozuk çocuğun belirtileri 7 yaş için eğitimsel problemlerle ortaya çıkabilir. Okulda açıklanamayan başarısızlık, geri çekilme, paylaşımın azalması şeklinde örneklendirilebilir. Bu gibi unsurlar problem yaratacağı için ilk olarak öğretmen tarafından fark edilir. Ailenin burada sebeplere odaklanmak yerine bir uzman desteği alarak adım atması daha önemlidir.
9 – Madde Kullanımı

Toplumda madde kullanım yaşı artık 9 yaşa kadar düşmüştür. Maalesef okullarda, ev ya da yaşam alanlarında çocuklar erken yaşta sigara ya da alkol tüketimi yapmaktadır. Bunlar özenmeye bağlı olarak ergenlik döneminde görülebilir ancak erken yaşta görülen durumlarda psikolojik nedenlere göz atmakta fayda vardır.
10 – Sosyal Kurallara Uyum Göstermeme

Sosyal kurallar her yaştan bireyin dikkat etmesi ve uyum sağlaması gereken durumlardır. Öncesinde ya da sürekli olarak sosyal kurallara uyum göstermemek psikolojisi bozuk çocuğun belirtileri arasında sayılır. Kurallara uyum göstermeme, bilerek karşı gelme, çevresine uyumlu olmama gibi durumlar genel itibarıyla incelenmesi gereken alanlardır.
11 – Yalan Söyleme

Çocuklarda pembe yalanlar görülebilir durumlardır. Ancak yine de psikolojisi bozuk çocuğun belirtileri 6 yaş için yalan söylemek şeklinde söylenecektir. Yalanların boyutu çok farklı olmakla birlikte kendi çıkarlarına yönelik olacaktır. Özellikle bu yalanların etki alanına bağlı olarak değerlendirmek gerekecektir.
12 -Enerji Kaybı ve İsteksizlik

Enerji kaybı psikolojisi bozuk kadın belirtileri arasında da yer almaktadır. Genel olarak isteksiz olmak ya da enerji kaybı yaşamak uzun sürerse anormal karşılanacaktır. Zevk alınan bir durumdan artık keyif alamamak ya da isteksiz, ilgisiz olmak psikolojik problemlerin hatta depresyonun belirtisi olabilir.
Çocuklarda Psikolojik Sorunlar Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda psikolojik sorunlar ile karşı karşıya kalıyorsanız küçümsemeden, endişelenmeden uzman desteği almak gerekir. Online seans ya da terapi olabileceği gibi çocuk terapileri sayesinde sorunları aşabilmek mümkün olacaktır. Erken çocukluk döneminde oyun terapisi yöntemi en etkili olacak durumlardan birisidir.
Mutsuz Çocuk Nasıl Anlaşılır?
Mutsuz çocuk, yaşıtlarına kıyasla daha içine kapanık olur ve zevk alamaz. Bir çocuktan beklenen tepkileri vermez. Genel olarak çocukları mutlu eden etkinliklere katılmaz ya da katılmak istemez. Bunun dışında açık bir şekilde ağlama davranışı gösterebilir.
Çocukların Psikolojisini Neler Bozar?
Çocuk psikolojisi farklı alanlardan etkilenebilmektedir. Aile temel faktörlerden birisidir çünkü çocuk en çok ailesiyle birlikte vakit geçirir. Okul çağındaki çocuklar akran zorbalığı sebebiyle ya da öğretmen davranışlarından etkilenebilir. Ergenlerde diziler, filmler ya da arkadaş çevresi psikolojiyi etkileyecek bir konudur.
Davranış Bozukluğu Olan Çocuğa Nasıl Davranılmalı?
Çocuklarda davranış bozukluğu görülüyorsa öncelikle uzman desteği almak gerekiyor. Uzman desteği alınmadığı takdirde kişisel çözüm bulmak zor olabilir. Etkinlikler, farklı uygulamalar ile olumsuz davranışlarını tolere etmek ya da dürtülerini yönlendirmek mümkündür. Aileler asla kızmak, dövmek, bağırmak gibi davranışlara başvurmamalıdır.