Büşra Kutlu
İçerik Editörü
Kleptomani Nedir? Çalma Hastalığı!
#kleptomani
#çalma
#hastalık

Kleptomani nedir sorusuna cevap verirken halk arasında bilinen çalma hastalığı isminden bahsedebiliriz. Dürtü kontrol bozukluğu ile meydana gelen rahatsızlığın detayları!

Bu rahatsızlık tehlikeli boyutlara ulaşılabilecek ve kişini çevresini de tehdit edecek belirtileri içermektedir. Kleptomani rahatsızlığının önüne geçmek son derece önemlidir ve kesinlikle ihmale getirilmemelidir. Kleptoman bir kişi kontrol bozukluğu yaşayarak çevresindeki ihtiyaç dahilinde sayılmayan eşyalara çalma eğilimi gösterir. Bu durumda toplum içerisinde anlayış ile karşılanmayacağından çok riskli durumları meydana getirebilir. Bu nedenle eğer çevrenizde kleptomani belirtileri taşıyan bir kişi gözlemliyorsanız mutlaka doğru bir şekilde yönlendirme sağlayın!

Kleptomani Nedir? Kleptoman Kime Denir?

Kleptomani Nedir1

“Kleptes” yani Yunanca “hırsız” manasına gelen bir kökten türeyen kleptomani, gerek duyulmayan eşyaları çalma eğilimi şeklinde açıklanır. Bu rahatsızlık nadiren karşılaşılabilecek bir hastalıktır ve genelde kişi tarafından gizli tutularak devamlılığı sürdürülür. Bu nedenle de genellikle yasal yollar ile yargılanma aşamasında farkına varılarak geç bir şekilde tedavisi sağlanır.

Kleptoman bir kişi genellikle ihtiyaç duymayacağı değersiz ve saçma eşyaları çalar. Bu durum da fark eden kişilere çok abes ve manasız geleceğinden gözlemlemek her zaman için zor oluşmaz. Kleptoman kişilerin korku ve endişe duymaları sonucunda bu hastalık her zaman için gizli tutulur ve yardım istemekten de ciddi derecede bir çekinme hali vuku bulur. Peki ya kleptomani nedir ve tedavisi var mıdır?

Kleptomani Belirtileri Nelerdir?

Kleptomani belirtileri dendiğinde akla gelen birtakım tahminler vardır ancak birçok detayı ile de ayrışan bir hastalık olarak karşımıza çıkar. Çalma eğilimini kişiye dürtü olarak aktaran bu hastalık hem çevreye hem de kişiye son derece zarar verir. Bu zarardan en az şekilde yanıt almak ve sorunun önüne geçmek için aşağıdaki belirtilere dikkat etmek gerekir!

  • Eşyaları çalarken ayrı bir zevk duyma ve büyük tatmin olma duygusunu yaşamak

  • Genellikle hiç ihtiyaç duyulmayacak ve önem taşımayan eşyaların çalınması durumu

  • Dürtü anında büyük bir gerginliğin oluşması ve heyecan ile sonuç alınması

  • İhtiyaç olmayan eşyaları çalarken herhangi bir kontrol mekanizmasının sağlanamaması

  • Hırsızlık sonrasında büyük bir pişmanlık duyma ve üzülme

  • Hırsızlık sonrası kendisine karşı duyulan utanç ve büyük kızgınlığın hakim olması

  • Pişmanlık geçtikten sonra dürtülerin yeniden dönüş sağlaması

  • Tüm bu sürecin bir kısır döngüye tabi olması

Kleptomani Neden Olur?

Kleptomani nedir ve neden olur sorusuna ne yazık ki net bir cevap vermek mümkün değildir. Çünkü bu hastalığa tam olarak ne gibi faktörlerin neden olduğu kesin bir şekilde bilinmemektedir ancak bazı teoriler elbette ki vardır. Beyinde yer alan nörotransmiterlerin değişime uğraması sonucunda kleptomani meydana geliyor olabilir. Diğer ortaya çıkma nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Beyinde yer alan opioid sisteminde meydana gelen bozukluklar neden olabilir. Çünkü yaşanan dürtüsel bozukluklar bu sisteme bağlı bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

  • Serotonin sorunları da nedenlerden olabilir. Beyinde yer alan serotoninin duyguları ve ruh halini düzenleyip etki ettiği bilinir. Dürtüsel olarak bozukluk yaşayan kişilerde serotonin miktarının az olduğundan bahsedilebilir.

  • Bağımlılık bozuklukları da nedenler arasındadır. Çalmak eylemi sonrasında dopamin salınır ve ödüllendirici bir his deneyimi yaşanır. Kişilerde oluşan bu hissi tekrardan yaşayabilmek için çalma eylemi tekrarlanıyor olabilir.

Kleptomani Tedavisi!

Kleptomani Nedir2

Kleptomani nedir ve tedavisi nasıl yapılır sorusu en önemli hususlardandır. Kleptomani hastalığı diğer psikolojik hastalıklara benzemez ve tedavisi yapılmadığında çok büyük sorunlar ile karşı karşıya kalınabilir. Çalma eyleminin çoğu ortamda nüksettiği düşünülürse yasal açıdan da hem kişi hem de çevresi büyük sorunlar yaşar. Hem özel hayatta hem iş hayatında hem de aile hayatında istenmeyen bir birey haline gelinebilir.

Kleptomani ile kendi kendine yalnız bir şekilde başa çıkmak pek de mümkün değildir. Bu nedenle mutlaka bir yardım alınmalı ve tek başına mücadele edilmemelidir. Bazı çalışmalarda kleptoman kişinin yaşı arttıkça yaşanan dürtüsel bozukluklar ve çalma eyleminin azalacağından bahsedilir.

Tedavi olarak da bir terapi tedavisi ile ilaç tedavi yöntemi tercih edilir. Genellikle iki tedavi yöntemi de bir arada yürütülerek sonuç alınmaktadır. Kişinin hangi tedavi yöntemine cevap vereceği ise zamanla deneme yanılma şeklinde gerçekleşebilir.

Bir Kleptomana Nasıl Davranmalıdır? Kleptomani Nedir?

Bir kleptomana davranışları konumlandırmak ve sınırlandırmak belki de çok kolay olmayabilir. Bu zorluğu yenmek için öncelikle yapılan eylemlerin istek dışı gerçekleştiği ve bir hastalık neticesinde meydana geldiği bilinçli bir şekilde anlaşılmalıdır. Kleptoman kişinin üstüne fazla gidilmemeli ve ayıplanmamalıdır. Özellikle toplum içerisinde karalayıcı ve suçlayıcı bir tavır kesinlikle sergilenmemelidir.

Kişiye bu yaşanan durumun bir hastalık neticesinde meydana geldiğini ve tedavi ile her şeyin düzelebileceğinden bahsedilmelidir. Kleptoman kişiyi rahatlatmak için süreç anlatılabilir ve bu yaptığının kişiliği ile alakalı bir durum olmadığından bahsedilmelidir. Çünkü kişi zaten yoğun çekinme ve utanma duygusu ile kimseye karşın kendini açamaz. Bu durumda da anlayışlı yaklaşmak tedavi sürecine olumlu etki eder.

İçerik için#tepkiver

Toplamda 0 tepki verildi.

Default Avatar