Göbek düşmesi nedir ve belirtileri kişide nasıl seyreder? Tıpta Umbilikal herni ismi ile yer alan göbek düşmesi nedenleri!
Halk arasında sık sık duyulan göbek düşmesi sorunu tıpta da yer alır ve tedavi edilmelidir. Genellikle bebeklerde daha çok beliren bu olay, yetişkinlerde daha ciddi seyredebilir. Belirtileri ile problem kendisini hemen hissettirir ve belli eder. Göbek düşmesi problemine karşın önlem almak mümkündür ve hareketlerin sınırlandırılması ile dikkat edilebilir. İşte göbek düşmesi nedenleri ve tedavi şekli!
Göbek Düşmesi Nedir?
Göbek düşmesi problemi, bağırsağın belirli bir kısmının göbek deliği çevresinde yer alan bir kas çıkıntısından çıkması ile meydana gelir. Bu problem kişide göbekte bir cisim hareket ediyormuş hissiyatına neden olur. Belirtiler arasında göbek ağrısı ve göbekte ağırlık oluşması hissi de yer alır. Göbek düşmesi sıklıkla göbek fıtığı ile de karıştırılmaktadır.
Problemin oluşması için kişinin çok hızlı ve ani hareketler yapmış olması gerekir. Yapılan ani hareketler sonucunda yaşanan problem birtakım belirtilere yol açar. Kimi zaman fazla kiloya sahip olmak ve göbek üzerinde ağır cisimler taşımak da nedenler arasında yer alabilir. Sorunun tedavi edilmesi önemlidir ve ihmal edilmemelidir. Tedavisi ise kişiden kişiye yaşanan belirtilerin şiddetine göre değişiklik gösterir.
Göbek Düşmesi Belirtileri Nelerdir?
Göbek düşmesi nedir sorusunun yanıtının ardından belirtilerine de göz atalım. Göbekte düşme problemi, bağırsağın bir kısmının göbek etrafında bulunan kas çıkıntısından çıkması ile ortaya çıkar. Aslında ani hareket ve hızlı hareketlerden sonra daha çok gözlemlenir. Göbek düşmesi yaşayan bir kişi semptomları üzerinde taşıyor mu incelemeli. Göbek düşmesi problemi yaşayan bir kişinin yaşayacağı belirtiler ve semptomlar ise şu şekildedir:
Göbekte bir şişlik oluşumu
Karın ağrısı ve sızısı
Göbek deliği etrafında çıkıntılık oluşumu
Beliren ani ağrılar
Karında morluk
Baş dönmesi
Ani ter dökme
El ile yoklandığında şişliğin oluştuğunu hissetme
Yorgunluk ve halsizlik
Mide bulantısı
Nefes darlığı
Dik durmakta zorluk yaşama
Kas spazmı
Kramp
Göbek Düşmesi Neden Olur?

Göbek düşmesi nedir ve neden olur sorusuna da yanıt verelim. Göbek düşmesinin nedenleri aslında oldukça net ve kısadır. Birçok nedeni olabileceği gibi nedenlerin ortak noktaları çok belirgindir. Genellikle ani ve hızlı hareketler ile fazla kilolar ana çerçevede yer alır. Halk arasında büyüklerimizden “Dikkatli ol, ağır kaldırma. Göbeğin düşer.” tarzı sözleri sık sık duyarız.
Bu sözlerden de anlaşılabileceği gibi ağır kaldırmak da göbek düşmesine neden olabilir. Bebeklerde daha fala karşılaşılan göbek düşmesi yetişkinlerde de gözlemlenebilir. Yetişkinlerde gözlemlenen göbek düşmesi bebeklere göre daha ciddi olabilir. İşte göbek düşmesi sorununun nedenleri:
Ani ve hızlı yapılan hareketler
Mekik çekmek
Fazla ıkınmak
Çok gerilmek
Göbek üzerine ağır bir cisim koymak ve tutmak
Kabızlık
Obezite
Kusma
Kronik öksürük
Fazla hareketsiz kalma
Ağır kaldırma
Göbek Düşmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Göbek düşmesi tedavisi aslında kişinin yapacağı uygulamalar ile gerçekleşir. Elbette ki öncelikle problemin teşhisi gerçekleşmelidir. Kişi belirtiler sonucunda doktora başvurur ve doktor da problemi tespit etmek için bazı testler uygular. MR, röntgen ve tomografi uygulamaları ile problem teşhis edilir.
Göbek düşmesi kişide ağır ve şiddetli belirtiler ile seyretmekteyse antibiyotik kullanımı gerçekleştirilebilir. İlaç kullanımı haricinde doktor hastaya bazı uygulamalar yapmasını da önerebilir. İşte yapılacaklar:
Karın şişliğinin azalması ve ağrının hafiflemesi için ağrı olan bölgeye soğuk kompres yapmak
Ağrı olan bölgeye sıcak kompres yapmak
Bol bol istirahat etmek
Karnı ve karın kaslarını zorlayacak hareketlerin yapılmaması
Ağrı olan bölgeyi bandanaj ile sarılı bırakmak
Doktorun reçete ettiği ilaçları düzenli kullanmak
Göbek Düşmesi Nasıl Önlenir?
Göbek düşmesi nedir sorusunun yanıtının ardından ne gibi önlemler alınabilir? Göbek düşmesi problemi yaşanmaması için alınacak önlemlere göz atalım. Birtakım hareketleri kısıtlamak sonucunda gayet değerli önlemler almak mümkündür. İşte önceden alınabilecek işe yarayan önlemler:
Bol bol sıvı tüketmek
Fazla ağırlık kaldırılmaması
Ağır bir eşya kaldırırken göbeğe fazla yüklenilmemesi gerekir
Hızlı ve ani yapılan hareketlerden uzak durmak
Göbekte ağır bir eşya bırakılmamalı
Ani korkular yaşamaktan kaçınmak
Beslenme listesinde lif içeren gıdalara yoğunluk vermek