Mitomani nedir sorusuna “psikolojik yalancılık” şeklinde özet bir cevap vermek mümkündür. İşte yalan söyleme hastalığı belirtileri ve tedavi yöntemi!
Mitomani, “düşlemsel yalan” olarak da bilinir. Psikolojik bir rahatsızlık olan mitomani son derece kişiyi rahatsız eden ve kötü sonuçlar doğurabilecek riske sahip bir hastalıktır. Yalan söyleme hastalığı ile baş edebilmek tek başına hiç de kolay olmayan bir durumdur. Mitoman, yani mitomani rahatsızlığına sahip kişi hem özel hem de sosyal hayatında ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalır.
Mitomani Nedir?

Mitomani, istemsiz bir şekilde gerçekleşen yalan söyleme ihtiyacının oluşması ve yalan söyleme eyleminin gerçekleşmesine neden olan bir hastalıktır. Mitoman birey sürekli kafasında bir senaryo ile yaşar ve hiç gerekli olmayan durumlarda dahi yalan söyleme ihtiyacı duyabilir. Üstelik söylenen yalanlar da genellikle önceden düşünülmeden anlık bir istekle gerçekleşen yalanlar olur.
Beyaz yalan olarak bilinen sevdiklerine bir zarar gelmesin ve üzülmesin diye söylenen yalanların çok haricinde bir alışkanlıktan söz ediyoruz. Bir mitoman karşısındakinin kırılmasını ele alarak yalan söyleme ihtiyacı duymaz. Aksi şeklinde tam anlamıyla tatmin yaşamak ve gereksiz olsa bile sırf dürtüleri engelleyemediği için yalan söyler. Mitomani nedir sorusuna bu şekilde cevap verebiliriz.
Mitomani Neden Olur?
Mitomani nedenleri arasında birçok faktör yer alır. Bazı hastalarda sosyopati yani antisosyal kişilik bozukluğu şeklinde adlandırılan bir rahatsızlık da aynı anda gözlemlenir. Diğer vakalar için ise çok fazla açıklama yapılabilecek bir nedene rastlanamaz.
Aslında mitomaniye etki eden birçok faktör vardır fakat nedenleri tam anlamıyla halen daha açıklanamamaktadır. Bazı vakalarda gözlemlenen olaylara göre çevreye yalan söylemenin haz uyandırması ve mutluluk vermesi meydana gelirken bazı vakalar için ise bu durum tam tersi gerçekleşir. Yani bazı vakalar ise hiçbir duygu duymaz ancak halen daha gereksiz yere yalan söylemeye devam ederler.
Mitomani Belirtileri Nelerdir?
Mitomani hastalığı belirtileri ve semptomlarını taşıyan kişiler genellikle her an yalan söyleme eğilimi gösterirler. Aynı zamanda da bu kişiler yalan söylemeseler bile olayları abartmayı çok severler ve olmamış olayları olmuş gibi göstermeye bayılırlar. Patolojik yalancılık bazı vakalar için daha farklı bir boyuta da evrilebilir. Örneğin kişi neredeyse her konuşmada yalan söyler ve hatta gerçeklerin konuşulduğu bir konuşmadan da çok fazla sıkılır. Kişi neredeyse kendisine hayali bir dünya kurmuştur ve artık orada yaşamaya başlamıştır. Hatta kişi kendi söylediği yalanlara dahi inanmaya ve bizzat yaşamaya başlar. Mitomanların özellikleri ise şu şekildedir:
Çok profesyonel bir şekilde yalan söylerler
Yalan söylerken asla bir telaşa ve zorluğa kapılmazlar
Söylenen yalanlara artık kendileri de inanır
Devamlı bir senaryo ve hayal aleminde yaşarlar
Yalan ile artık ayrılmaz bir bütün haline gelmişlerdir
Yalan söyleme esnasında herhangi bir utanma belirtisi yoktur
Yalanların inanırlığını arttırmak için abartma yaparlar ve betimlerler
Yalan ortaya çıktığında ise herhangi bir pişmanlık duyulmaz.
Mitomani Nedir? Mitomani Tedavisi!

Mitomani nedir ve tedavisi var mıdır sorusu oldukça fazla merak edilir. Genellikle mitoman kişinin direkt olarak kendi isteği ile doktora gelmesi alışa gelmiş bir durum değildir. Tedavi sırasında daha çok karşılaşılan durum kişinin yakınları tarafından tedaviye teşvik sağlanıyor olmasıdır. Tedavi aşamasına gelmeden önce mitomani rahatsızlığının yanı sıra kişiye farklı bir psikolojik rahatsızlık da etki ediyor mu araştırılır.
Mitomani tedavisinde terapi almak çok önemlidir ve eğer hastalığa ek olan başka rahatsızlık varsa da gerekilen ilaç tedavisi uygulanmalıdır.
Mitoman Bir Kişiye Nasıl Davranılmalıdır?
Mitoman bir kişiye davranış sergilerken çok dikkatli ve doğru bir şekilde davranılmalıdır. Mitoman bir kişiye karşı sağlanan davranışlarda peşin hükümlü ve ani sinirli olmamak gerekir. Çünkü bu kişi bir psikolojik rahatsızlığa sahip ve kontrolü dışında birtakım eylemler gerçekleşiyor.
Mitomanların yalan söylediği anlaşıldığında kesinlikle sert ve asi tepkiler verilmemelidir. Eğer konuşma sırasında yalan ortaya çıktıysa ve anlaşıldıysa konuşma durdurulabilir. Güzel bir açıklama ile ortam içerisinde bu davranış devam ettiği halde konuşulmayacağından bahsedilmesi işe yarayabilir. Negatif pekiştirmeler ile kişideki bu alışkanlığa bir tepki uyandırmak doğru uygulamalar arasında yer alır.