Yemek yerken dolgulu dişim ağrıyor diyenler bu yazıyı dikkatle okusun! Diş problemleri halk arasında sık karşılaşılan ve korkulan sağlık problemlerinden biridir. Diş çürüklerinde tedavinin ilk aşaması dişlere yapılan dolgulardır. Dolgu sonrasında yaşanan alışma süresi ise insanları oldukça zorlayan bir durumdur. Çünkü dolgu sonrasında yaşanılan ağrılar geçmeyebilir ve tekrar bir işlem gerekebilir.
Diş problemlerinde doktor seçimi de oldukça önemlidir. Sizi rahatlatan, anlayan ve destek olan bir doktor bulmak bu konuda korkularınızın oluşmasını engelleyecekti ve kendinizi güvende hissetmenizi sağlayacaktır. Yemek yerken dolgulu dişim ağrıyor diye doktora başvurduğunuzda her zaman korkulacak bir durum yoktur. Öncelikli olarak alternatif tıp önerilerini uygulayabilirsiniz. Ancak uzun süreli devam ederse doktora gidilmelidir.
Dolgulu Dişimin Üzerine Basamıyorum Ne Yapmalıyım?

Dolgu yapılan dişe çeşitli işlemler yapıldığından dolayı dolgu yapılan diş bastırınca ağrıyor şikayetleri normaldir. Bir süre ağrılar ve hassasiyetler devam edecektir. Akıllara gelen ilk soru dolgudan sonra ağrı ne kadar sürer olacaktır. Bu ağrıların devam etme süresi ortalama bir hafta maksimum iki haftadır. Bu süre dolgunuzun yüzeyselliği veya derinliği ile ilgilidir.
Eğer hassasiyetleriniz daha fazla devam ederse özellikle yemek yerken dolgulu dişim ağrıyor şikayetleriniz geçmezse orda bir problem olabileceğini aklınıza getirmeli ve doktorunuza başvurmalısınız. Doktorunuz bir röntgen çekerek dişte bir problem olup olmadığını mutlaka kontrol etmelidir.
Dolgu Hava Alması Belirtileri Nelerdir?

Dolgular bir dişte çürük sebebiyle oluşan boşluğu doldurmak amacıyla kullanılır. Bu boşluklar düzgün bir şekilde doldurulmadığı takdirde dişte hava alma olayı gerçekleşir. Peki bu insanlar tarafından nasıl hissedilir? Diş dolgusu sıkıntıdan kaynaklanan hava alma belirtileri genellikle iki tanedir.
Birincisi soğuk ve sıcak yiyecek-içecekler tüketirken hissedilen hassasiyettir. İkincisi ise genellikle dışarıda nefes alıp verirken veya konuşurken soluduğumuz hava ile dişimizin temas etmesinden kaynaklanan hassasiyettir. Nadirde olsa yemek yerken dolgulu dişim ağrıyor şikayetler de bu sebepten kaynaklanabilir. Uzun zamandır bu gibi şikayetleriniz varsa dişlerinizi kontrol ettirmekte fayda var.
Hatalı Diş Dolgusu Nasıl Anlaşılır?

Dolgu yaptırdıktan sonra bir süre dişimizle ilgili bir sıkıntı olup olmadığını sürekli kontrol ederiz. Eğer hassasiyet için verilen süre dolduysa ve hala hassasiyetleriniz devam ediyorsa, yemek yerken dolgulu dişim ağrıyor diyorsanız, fırçalama işleminde ağrılarınız oluyorsa dişinize yanlış veya eksik bir işlem yapılmış olabilir. Çok zaman kaybetmeden doktora gidip mutlaka muayene olmalısınız.
Eski Dolgulu Dişim Ağrıyor Ne Yapmalıyım?

Yaşadığımız hayatta her şeyin bir ömrünün olduğu gibi dişe yapılan dolgularında bir ömrü vardır. Bu konuda kullanılan dolgu malzemesi, kişilerin diş yapısı, genetik faktörler, diş bakımı mutlaka etkilidir. İlla bir sayı vermek gerekirse ortalama bir dolguyu kullanma süresi 10 yıldır. Ancak belirttiğim gibi faktörler kişiden kişiye değişiklik göstereceği için daha kısa kullanımlar veya daha fazla kullanımlar mümkündür.
Yemek yerken dolgulu dişim ağrıyor şikayetinin sebebi ömrünün dolmasından kaynaklı olabilir. Dolguda kırılmalar, çatlaklar meydana gelebilir, oynamalar olabilir. Bütün bunlar ağrıya ve hassasiyete sebep olur ve dolgunun aşındığının eskidiğinin ispatıdır. Bu durumlarda artık dolgunun ömrü bitmiştir ve artık doktora başvurmalısınızdır.
Dolgu Yaptırdıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

Yemek yerken dolgulu dişim ağrıyor dememek için dolgu yaptırdıktan sonra dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunur. Bunlar şu şekildedir:
- İşlem sonrasında ilk iki üç saat bir şey yiyip, içilmemelidir.
- Çok soğuk ve çok sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır.
- Eğer ağrınız ve hassasiyetiniz var ise doktorunuzun önerdiği ilaçları mutlaka kullanmalısınız.
- Diş fırçalama ve diş ipi kullanımına özen göstermelisiniz.( Dolgu bölgesine dikkat etmek şartıyla)
- Sigara diş tedavisindeki iyileşme sürecini olumsuz etkilediğinden bu süreçte uzak durmalısınız. (Sağlık için her zaman uzak durmak şart tabi ki )
- Fındık, ceviz gibi sert kuruyemişleri kesinlikle dişimizle kırmamalıyız.
Bütün bu kurallara dikkat ettiğimizde eğer dişinizde bir problem yoksa yemek yerken dolgulu dişim ağrıyor şikayetleri ortadan kalkacaktır.
Diş Dolgusu Çeşitleri | Kullanılan Malzeme | Kullanım Alanları |
Amalgam Dolgu | Civa, gümüş, bakır, kalay, çinko gibi malzemelerin karışımıyla yapılır. | Bu dolgular genellikle arka dişlerde kullanılmaktadır. |
Kompozit Dolgu | Reçine esaslı malzemelerden yapılan plastik karışımı bir dolgudur. | Bu dolgular genellikle ön dişlerde estetiği sağlamak için kullanılır. |
Seramik Dolgu | Laboratuvarda kuvvetlendirilen porselenden veya kompozitten oluşturulur. | Bu dolgular genellikle dişlerin ön ve yan yüzeylerinde kullanılır. |
Altın dolgu | Altın, bakır ve diğer metallerin karışımı ile yapılır. | Bu dolgular genellikle dişlerin çürük ve kırık bölümlerini doldurmak için kullanılır. |
Yemek Yerken Dolgulu Dişim Ağrıyor Ne Yapmalıyım?
Dolgu yaptırdıktan sonra en sık karşılaşılan problemlerden biri yemek yerken dişim ağrıyor sorusudur. Diş işlem gördüğünden dolayı ağrıyabilir. Tuzlu su veya sirke ile gargara ağrıya çözüm olması için denenebilir. Geçmediği zaman doktora gidilmelidir.
Sinirleri Alınmış Diş Neden Ağrır?
Derin çürüklerde öncelikli olarak dişe kanal tedavisi yapılır ve o bölgenin sinirleri alınır. Başarılı bir işlem sonrasında ağrı olmamalıdır. Ancak yemek yerken dolgulu dişim ağrıyor şikayetiniz varsa bir sıkıntı vardır ve dişiniz iltihaplanmış olabilir.
Dolgu Sinire Yakınsa Ne Olur ?
Yapılan dolgu sinire yakınsa işlem sonrasındaki iyileşme süreci biraz uzun sürebilir. Hassasiyetler ve ağrı şikayetleri biraz fazla olabilir.
Dolgulu Diş Çürür mü?
Yemek yerken dolgulu dişim ağrıyor şikayetiyle doktora gittiniz ve birde baktınız ki dişiniz çürümüş! Yıllar geçtikçe diş ve dolgu arasında aralanmalar ve çözülmeler olur. Bakterilerde bu aralanmalardan sızarak dolgunun altına ilerler ve dişin çürümesine yol açar.
Dolgu Ne Zaman Tam Oturur?
Yapılan dolgu sonrasında ortalama dört beş gün iyileşme sürecidir. Yemek yerken dolgulu dişim ağrıyor şikayeti sizi korkutabilir ve dişinizin üstüne basamayabilirsiniz. Ancak bir haftanın sonunda dolgunuz tam oturur ve rahatlıkla dişinizi kullanabilirsiniz.
Diş Dolgusu Sökülüp Yeniden Geri Yapılır mı?
Dişinize dolgu yaptırdınız ve yemek yerken dolgulu dişim ağrıyor şikayetleriniz geçmediyse dolgu yanlış veya eksik işlem yapılmış olabilir. Böyle olduğunda dolgu oradan sökülüp yeniden yapılabilir.